Zadirkivanje često posmatramo kao "dečija posla" koja će proći, ali zapravo takvo ponašanje može da ostavi trag na duši deteta i uzrokuje posledice koje se mogu manifestovati i kada postanu odrasli ljudi. Bez obzira da li dete zadirkuje ili ga zadirkuju, to može da bude jedan od znakova da je potrebno da se više fokusiramo na socijalne veštine deteta.

Dečiji psiholog Milena Buđevac koja na svom instagram nalogu @decijipsiholog deli razne tople priče o roditeljstvu i savete za mame i tate, za Yumamu otkriva šta roditelj može da uradi kada dete zadirkuju/zadirkuje?

"Socijalne veštine su nešto što se gradi kako dete raste, ne preko noći. Veštine snalaženja u društvu su jedne od najvažnijih i, između ostalog, pokazatelj su inteligencije - emocionalne i socijalne. Odmeravanje snage i pozicioniranje u društvu velika je tema za sve ljude, a ne samo decu. I to onda često ide kroz zadirkivanje koje ne mora uvek da ima loše namere, ali može da povređuje.

Porodica je prvo mesto gde dete uči o empatiji, o saosećanju sa drugima, o razumevanju emocija i ponašanju kada se osećamo na određen način. Način kako se u kući regulišu npr. ljutnja ili ljubomora umnogome će bojiti i ponašanje deteta van kuće. Važno je da učimo dete da prepoznaje svoje emocije i da ih imenuje kako bi za početak znalo šta se sa njim dešava, a onda posledično i da bi znalo šta će sa tim emocijama i kako da se ponaša. Treba da decu učimo šta su poželjni, a šta nepoželjni oblici ponašanja i šta može da uradi umesto zadirkivanja, udaranja, plakanja...

Zadirkivanje je često je znak nesigurnosti (jer kada se osećamo sigurno i zadovoljno nemamo potrebu da izazivamo i povređujemo druge). Svakako treba raditi na širenju svesti o tome kako naši postupci utiču na druge, i to da naša vrednost ne zavisi od toga kako nas neka određena osoba vidi ili kako se ponaša prema nama.

psiholog Milena Budjevac.
Sandra Obrenović/Simović 

Psiholog Milena Buđevac

Pričajte sa decom, saslušajte njihovu perspektivu i to kako se osećaju i zašto se ponašaju na određen način. To će vam ukazati koje veštine i osobine treba da jačate kod deteta. Izgradnja zdravog samopouzdanja i samopoštovanja osnova su za to da dete zna da se odbrani od zadirkivanja i da nema potrebu da zadirkuje druge.

To možete raditi i kroz knjige priče i crtaće - koje ćete zajedno čitati i gledati pa komentarisati kako se neki lik izborio sa izazovima. Dalje, igra je najbolji lek za decu, tako se uvek možete igrati raznih uloga gde će dete "proraditi" emocije i možda doći do razrešenja.

Zatražiti podršku vršnjaka i ukazivanje na dobre primere mogu biti jedno od rešenja, ali najbitnije je da dete zna da ima vašu podršku i da zna da sa vama može da razgovara i obrati vam se ako ima problem. Ali i da zna da ima vašu dozvolu, ako njega začikavaju, da se odbrani i ne baš uvek "dobro" dete."

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO: 

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation

(Yumama/T.A.S.)