Čim vaše dete dobije prve zube treba mu objašnjavati kako se održavaju i neguju. Navika higijene usta i zuba od velikog je značaja za celokupno zdravlje deteta, a iako mlečni zubi ispadaju i zamenjuju se novim, njihova loša higijena može da se odrazi i na stalne zube.

Kada stalni zubi zamene mlečne trebalo bi obratiti pažnju i na njihov rast i raspored. Ukoliko rastu nepravilno, mogu da izazovu potencijalne probleme, budući da se između njih neretko zaglavi hrana.

Roditelji treba svoje dete da vode redovno kod stomatologa na kontrolu, a ukoliko se ustanovi nepravilan rast, lekar će vam predložiti protezu. Prva opcija koju stomatolozi preporučuju su mobilne proteze, a tek ukoliko one ne reše problem, predlažu se fiksne proteze.

Idealno vreme za stavljanje proteze je između 7. i 10. godine.

Mobilna proteza

Stalni zubi u tom najranijem uzrastu mogu relativno lako da se isprave pa se zbog toga prvo predlažu mobilne proteze. Pored toga, deci je lakše da protezu nose noću, a ne tokom dana, što im ova proteza omogućava.

Kada su u pitanju mobilne proteze, one se izrađuju od akrilata i metalne žice. Stomatolog detetu uzima otisak, izrađuje mu protezu, a onda objašnjava detetu kako da održava higijenu i kako da je nosi.

Dete, zubi, proteza
Shutterstock Dete sa mobilnom protezom

Fiksna proteza

Ukoliko mobilna proteza ne uspe da reši problem, stomatolozi će detetu predložiti fiksnu protezu.

Smatraju da je period kada deca idu u srednju školu idealan za donošenje odluke o ispravljanju zuba i nošenju fiksne proteze. Nije kasni ni da se fiksna proteza stavi tokom studiranja, ali je činjenica da se nepravilnosti sve teže ispravljaju što su ljudi stariji. Baš zbog toga je važno da na vreme ispratite rast i razvoj zuba kod vaše dece, i da im omogućite da uživaju u lepoti svojih zuba i osmehu koji će ih krasiti.

Dete, zubi, proteza
Shutterstock Fiksna proteza

(Yumama)