Vest da je devojčica Danka Ilić nestala potresla je celu Srbiju, a prvi put je u našoj zemlji pokrenut sistem Amber Alert, odnosno "Pronađi me". Za devojčicom se tragalo juče tokom celog dana i noći, a potraga se i dalje nastavlja.

"Ne mogu da pronađem svoje dete" - ovo je definitivno rečenica koja potrese svakog roditelja. Kada odjednom nije više u blizini i roditelj ga ne vidi, panika koju roditelj oseća je neopisiva. Srećom, većinu vremena dete se nađe fizički nepovređeno i brzo se sve reši, ali nažalost postoje i složenije situacije. Međutim, čak i mala lutanja mogu stvoriti traumu i za dete i za roditelja, a situacija je mnogo ozbiljnija kada potraga traje danima.

Kada se dete izgubi, to ne mora da bude rezultat lošeg roditeljstva ili loše dece. Take situacije se ne dešavaju retko, deca se gube u šoping centrima, na mestima gde je velika gužva, kada počnu prvi put da idu sami od škole do kuće, u raznim situacijama.

Zato je važno da postoji prevencija, odnono način kako da minimiziramo duboku traumu i moguću fizičku povredu koja se javlja kada se dete izgubi. Evo šta roditelj može da uradi kako bi smanjio rizik:

1. Stavite bezbedne, lako dostupne kontakt informacije na svoje dete
Najbolja priprema je da detetu stavite belešku ili oznaku sa brojem mobilnog telefona na lako dostupno mesto. Ovo omogućava drugoj odrasloj osobi da vidi i koristi da brzo kontaktira sa vama. Mala deca, ili neka deca sa posebnim potrebama koja ne mogu da govore, treba da imaju identifikaciju koja je vidljiva tako da druga osoba može lako da joj pristupi bez potrebe da gleda džepove i tortbu deteta. Starija deca mogu da nose informacije o mobilnom telefonu u džepu, ako ste sigurni da će moći da podele te informacije kada zatreba.

2. Obucite decu u svetlu i izražajnu odeću
Da biste lakše uočili decu, obucite ih u odeću jarkih boja kao što su živahna majica, kapa ili jakna. Vrlo svetlo žuta ili zelena najbolje funkcioniše. Neki roditelji rutinski oblače sebe i svoju decu u istu boju kada izlaze na mesta gde je gužva. Svetla odeća takođe može poslužiti kao ključni identifikator za druge koji vam pomažu da pronađete svoje nestalo dete.

3. Nosite nedavnu fotografiju i opis svakog deteta
Nošenje nedavne fotografije vašeg deteta je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za njegovu bezbednost. Na poleđini fotografije zabeležite detetovu boju očiju, boju kose, visinu, težinu i sve belege od rođenja ili druge znakove razlikovanja. Obavezno stavite i broj svog mobilnog na poleđinu. Uradite ovo za svako svoje dete. Ako vam je potrebna pomoć drugih ljudi da pronađete svoje dete, dostupnost te fotografije i informacija može pomoći ljudima da lakše pronađu dete.

4. Naučite svoje dete da zamoli osobu od poverenja za pomoć
Pričajte sa decom ko su osobe od poverenja, kao što su stražar, vojnik, policajac, učitelj. Ukoliko nema takvih osoba u blizini, naučite svoju decu da traže pomoć druge majke. Deca intuitivno znaju da je mama žena sa drugom decom. Ovo je jedna vrsta "stranca" sa kojom želite da vaše dete razgovara ako mu zatreba pomoć. Takođe, neposredno pre nego što dođete na javno mesto, podsetite dete šta da radi ako se izgubi.

5. Pojačajte dobro ponašanje
Kada izađete na javno mesto, čak i u supermarket, i vratite se, a da se dete ne izgubi, recite mu da je dobro što je bio sa vama sve vreme dok ste bili van kuće. Pozitivna reakcija je najbolji način da od svog deteta izazovete ponašanje koje želite.

6. Imajte lozinku

Od malih nogu birajte šifru za sebe i svoju decu koju ćete koristiti ako su u teškoj ili opasnoj situaciji. Ako ih ikada čujete kako to govore i glasno viču, ili vas pozovu telefonom i izgovore tu reč. znaćete da je u opasnosti. Objasnite im da ne koriste tu reč bezveze, već samo kada su hitne situacije. Podseti ih na tu reč s vremena na vreme da je ne zaborave. Kada vaša deca postanu tinejdžeri, ovo je sjajno za njih da vam mogu poslati jednu reč i vi ćete znati da im odmah treba pomoć.

Šta učiniti odmah kada se vaše dete izgubi?
Ako se vaše dete izgubi, pokušajte da ostanete mirni i brzo pronađite zaposlenog na licu mesta koji će pokrenuti proces gubitka deteta na mestu događaja. Ne odlutajte predaleko od mesta gde ste poslednji put videli svoje dete. Često je dete još uvek u blizini. Ako osetite da je vaše dete više nego samo privremeno izgubljeno, pozovite policiju. Bolje je da ponovo pozovete da prijavite da ste pronašli svoje dete nego da izgubite bilo kakvo dragoceno vreme koje može da napravi kritičnu razliku u njegovom bezbednom pronalaženju.

BONUS VIDEO:

ŠOKANTNA TEORIJA PREDSEDNIKA UDRUŽENJA "PORODIČNI ALARM": Ja bih proglasio KIDNAPOVANJE Dete za 35 minuta moglo da bude van zemlje kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)