Poznati govornik, lekar i autor bestselera, dr Gabor Mate je veoma tražen zbog svoje stručnosti u nizu tema, uključujući stres i razvoj u detinjstvu. Umesto da nudi brza rešenja za složena pitanja, dr Mate spaja naučna istraživanja, istorije slučajeva i sopstvene uvide i iskustvo kako bi predstavio široku perspektivu koja prosvetljuje i osnažuje ljude.

Upravo jedna od takvih situacija se dogodila u toku jedne od mnogih konferencija koje je održao sa svojim slušaocima kada ga je mlada žena pitala kako da prevaziđe ogroman strah koji oseća na samu pomisao o odgovornosti da postane majka i mogućnosti da negativno utiče na razvoj svoje dece.

Na njeno pitanje dr Mate je odmah šaljivo odgovorio: “Ne brinite, sigurno ćete ih upropastiti, to je neminovno.”

Devojka je nastavila: “Da to se dešava, ma koliko se trudili da sebe izlečite, popravite, vi donosite dete, sledeću generaciju, na svet koji nimalo nije negujući.”

Dr Mate se nadovezao: "Kada kažete da ste užasnuti od straha, vi zapravo se ne bojite budućnosti - neke strašne stvari su vam se desile u prošlosti, koje nisu trebale da se dese i vi se plašite da te traume ne prenesete na svoje dete? - ja to tako tumačim, ne moram biti u pravu, ispravite me."

Devojka je potvrdila.

“Recite mi, koliko godina imate?

“34”- odgovorila je devojka.

“Koliko godina su imali vaši roditelji kada su počeli da razmišljaju o tome kakve su osobe, kako vam ne bi preneli svoje traume?”

“Mislim da su u tom procesu, upravo.”

“Koliko ste imali godina dakle, kada su počeli da brinu o svom uticaju na vas?”

“34 i mislim da počinju sada.”

“ Imate 34 godine i oni počinju sada. Koliko bi vam značilo da vas je majka pitala, ono što se vi sada pitali mene, pre nego što ste bili rođeni? Kako biste se osećali?”

“Osećala bih se sigurno u svom domu.”

“ To bi vam značilo sve. Ali vi ste već dali taj dar svojoj nerođenoj deci. Nemate o čemu da brinete. Samo nastavite da to radite. Jednom mi je terapeut rekao da ako ste dobili kao dete određenu količinu lošeg, gledate da svojoj deci prenesete manje- i onda ste dobar roditelj. Ali ako počnete to da se pitate sada, da čitate odgovarajuće knjige radite sve kako treba…”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko