Često sa rođenjem dečaka, majke se pitaju: kako pravilno brinuti o genitalijama deteta?

Koji su normalni nalazi kod pregleda muškog novorođenčeta?

Penis je obično male veličine - oko 1,5 cm. Uretra treba da ide duž celog organa i da se otvori na glavi, testisi treba da se nalaze u skrotumu, kožica treba da bude pokretna.

Koje veličine treba da budu testisi?
Od 6 do 11 mm, a mogu biti različitih veličina - ovo je takođe norma. U prvim danima nakon rođenja, testisi mogu povećati veličinu pod uticajem hormona. Samo treba da posmatrate ovaj fenomen. Ako otok ne nestane u roku od tri nedelje, dete treba pokazati lekaru. Da, spuštanje oba testisa (testisa) ili jednog testisa se ne dešava uvek u trenutku rođenja. Naročito ako je bilo problema tokom trudnoće ili je beba rođena prerano. U ovom slučaju, čak i u porodilištu, lekari dijagnostikuju kriptorhizam i stavljaju dete pod kontrolu. Ali obično u roku od mesec i po dana (maksimalno do godinu dana), testisi se spuštaju.

Mogu li da promene boju?
Normalna boja genitalija deteta je ružičasto-crvena. Međutim, genitalije mogu postati malo tamnije kao odgovor na hladnoću (testisi se skrivaju, skrotum se smanjuje). Takođe, nakon rođenja, dečak može razviti blagu pigmentaciju: to se dešava kod svake desete bebe i nestaje u roku od dve nedelje.

Može li na genitalijama beba biti dlaka?
Mogu, posebno ako je beba rođena prerano - tada su mu sve genitalije prekrivene lanugom. Ne brinite, opašće za par meseci.

Da li je tačno da kožica nije potrebna?
Ne, ona ima zaštitnu funkciju, sprečava kontaminaciju i infekciju. Ispod prepucija se proizvode lizozimi i druge supstance koje uništavaju patogene bakterije.

Da li je normalno da se kožica ne povlači?
Da, ovo je fiziološka norma, koja se zove urođena fimoza. 95% dečaka ga ima i spontano nestaje između 3 i 14 godina. Roditelji ne treba da brinu i pokušaju da ga sami pomere.

Šta ako se bela materija nakuplja na glavi penisa?
U malim količinama ovo je takođe normalno. Ova supstanca se zove smegma, a sastoji se od sekreta lojnih žlezda, vlage i mrtvog epitela.

Kako se brinuti za genitalije dečaka?
Ne treba pokušavati da "ispirate iznutra", dovoljna je spoljna nega: večernje kupanje i pranje bebe jednom u tri sata (vodom ili vlažnim maramicama). Koristite sapun samo kao poslednje sredstvo da ne biste isušili bebinu kožu. I dok koristite kreme, nemojte ga nanositi na penis i testise.

Da li su pelene za jednokratnu upotrebu štetne?
Mit je da pelene za jednokratnu upotrebu pregrevaju skrotum dečaka i dovode do neplodnosti. Samo se pridržavajte higijenskih pravila, menjajte pelene svaka 3-4 sata i kupajte bebu.

Kada treba da brinete?

  • Dete ima poteškoća ili bolno mokrenje
  • Koža otiče kada urinira
  • Glava penisa postaje crvena
  • Postoji otok i bol u penisu
  • Skrotum je otečen ili crven
  • Skrotum je poprimio oblik peščanog sata (delimično natečen)
  • Kada dete vrišti ili plače, pojavljuje se izbočina u predelu prepona

BONUS VIDEO:

U čemu ne slati dete u vrtić TikTok/abigailmf1998

(Yumama/T.A.S.)