Svaka majka pamti prvi susret sa svojom bebom, a sigurni smo i da taj susret nije baš kao sa filma. Iako vam je vaša beba nešto posebno, zagledaćete je dsta i pitaće se zbog čega su neke stvari tu.

Zbog ružičaste ili plavkaste kože, čudnog oblika glave, tela prekrivenog krvlju i sirastim mazom (belom sluzi), izgled novorođenčeta mogao bi vas potpuno iznenaditi. Pored svega toga, postoji još jedna stvar koju možete primetiti - dlačice po celom telu.

Lanugo su mekane, pahuljaste dlačice koje se nalaze na telu fetusa u stomaku, ali i novorođenčeta. To su prve dlake koje folikuli proizvode obično u 5. mesecu trudnoće. Postupno se širi celim telom, a beba nakon rođenja najviše dlačica sitnih ima na ramenima, leđima, čelu i licu. Te dlake otpadaju kroz nekoliko nedelja, a ono što će vam još čudnije biti jeste da beba u materici većinu tih dlaka pojede i izbaci kroz prvu stolicu.

"Bebe u materici plutaju u plodovoj vodi, a kao zaštita se razvija verniks (zaštitni beli sloj) koji zajedno sa lanugo dlačicama štiti kožu od delovanja vode. Taj sloj na koži nestaje kako se približimo terminu porođaja, a može se videti kod prevremeno rođene dece i nakon rođenja. Lanugo dlačice rastu pod uticajem hormona i imaju zaštitnu funkciju, a ubrzo nakon porođaja otpadaju", kaže ginekolog Petra Podobnik Brlečić.

(Yumama)