Brojna istraživanja svedoče o tome da se muške i ženske bebe dosta razlikuju, a mnogi roditelji su potvrdili to.

Neki veruju da devojčice ranije progovore i da brže razvijaju empatiju, dok drugi tvrde da su dečaci osetljiviji i da im treba više pažnje.

Naravno, većina stavova potiče iz ličnog iskustva i može se razlikovati od deteta do deteta, bez obzira na pol.

Evo šta su naveli kao najveće razlike između muških i ženskih beba:

Socijalne veštine

Devojčice su osetljivije i emotivno izraženije od dečaka. Mogu bolje da "pročitaju" emocije kod ljudi i bolje osećaju šta se dešava u porodici. Studije pokazuju da su devojčice više zainteresovane za čitanje lica, dok su dečaci više zainteresovani za fizičke pokrete.

Govor

Neki istraživači su otkrili da je veća verovatnoća da će dečaci kasnije progovoriti nego devojčice, a devojčice često imaju bogatiji vokabular i vrlo rano zavole duge razgovore.

To je zato što su jednostavno bolje razvile one delove mozga koji su odgovorni za govor, stoga pokazuju nešto bolje rezultate u ranim komunikacijskim veštinama.

Mama i ćerka razgovaraju
Shutterstock Mama i ćerka razgovaraju

Fizička aktivnost

Dečaci su aktivniji i pre rođenja. Stoga ih njihove majke ranije osete u stomaku, posebno kada im se nešto ne sviđa. Ovu aktivnost zadržavaju i nakon rođenja.

Istraživači su otkrili da ćete dečake najverovanije videti kako trče, skaču, penju se na drveće i igraju loptu na otvoreno, dok su devojke sklonije mirnijim igrama i radije se zabavljaju kod kuće.

Higijenske navike

Dok većina devojčica počinje da uči da koristi toalet od 22. do 30. meseca života, dečacima će možda biti potrebno od tri meseca, do godinu dana duže.

U proseku, devojčice obično ovu praksu mogu da savladaju do 33 meseca, dok je dečacima potrebno i do 37 meseci. Stoga budite spremni da će faza pelena trajati duže ako imate dečaka, a pre će se završiti ako imate devojčicu.

Dete uči da koristi nošu
Shutterstock Dete uči da koristi nošu

Plakanje

Naravno, sve bebe plaču, ali u periodu od 6 meseci, dečaci više plaču nego devojčice. Sa 12 meseci pokazuju i jaču reakciju na negativne probleme.

Oni su obično raspoloženiji i zahtevaju više pažnje. To se često dešava činjenicom da imaju snažniji istraživački instinkt i verovatnije je da će upasti u situacije koje mogu dovesti do boli i frustracije.

Jake emocije

Dečaci su emotivniji i strastveniji u igrama od devojčica. Vole da pobeđuju, strah i opasnost ih jednostavno uzbuđuju. Mnogi naučnici se slažu da testosteron igra ključnu ulogu u ovom ponašanju.

Devojčice su manje agresivne i društveno sposobnije od dečaka, takođe izražavanje njihovih emocija može biti jače u prisutnosti vršnjaka, roditelja ili drugih odraslih osoba.

Beba i mama u zagrljaju
Shutterstock Beba i mama u zagrljaju

(Yumama/magazin)