Ponekad možete čuti od majki, posebno mladih: "Moje dete je često bolesno." Ali šta znači "često" u shvatanju doktora? Ruski pedijatra OlgeKardaš otkriva:

"Dobro pitanje. To su često dugotrajno bolesna dece; mi ih zovemo CHBD. Ali morate shvatiti da postoje različite majke. Ima onih čija očekivanja nisu ispunjena. Mama je sebi nacrtala sliku da je rodila zdravu bebu, beba raste, nije posebno bolesna, a onda - bum! — dešava se vrtić," objašnjava pedijatar za portal belta.by.

"I počinje Vartolomejska noć, koja se pretvara u Vartolomejsku godinu, drugu i treću. Naravno, mama paniči, ne vidi izlaz iz ove situacije. U stvari, nema ništa strašno ako vam je pedijatar odmah rekao da će vaše dete razviti sekundarni imunitet. Kada se beba rodi, ima primarni i sekundarni imunitet.

Primarni imunitet je kul klinac, sve može i sve zna, štiti dete od svega i pomaže mu da podnese vakcinaciju i sve lajfhakove koje majka pokušava da uradi na njemu (naročito na prvorođencu). A onda sedne na sofu i kaže: "Ja sam kralj, neću više da radim. Moram da radim ozbiljnije stvari".

I zamenjuje ga sekundarni imunitet. U to vreme, pretpostavimo, bio je na Maldivima: ništa nije uradio, ništa ne zna i ne može. Kaže: "Brate, nema sumnje, pomoći ću ti. Ali ne mogu ništa da uradim." A primarni imunitet odgovara: "Pa uči". I obuka počinje.

Ovo je najstrašnija faza za roditelje, jer prva faza formiranja sekundarnog imuniteta traje 3-4 godine. Dete provodi tri dana u vrtiću - nedelju dana kod kuće, tri dana u vrtiću - nedelju dana kod kuće, i to traje godinu dana. Zatim pet dana provede u vrtiću i nedelju dana kod kuće, i tako se nastavlja drugu godinu. Da li razumete, zar ne? To se zove "formiranje sekundarnog imuniteta", tačnije, njegova prva faza.

Kada roditelji shvate šta se dešava, oni znaju na šta treba da obrate pažnju — na neke komplikovane trendove. A ako ne znaju, naravno, svako šmrcanje nosa i kašalj izgledaju kao neka vrsta katastrofe.

I nije jasno šta se dešava: izgleda da je rodila zdravu bebu, i čini se da bi trebalo da ojača, ali ovde su beskrajne bolesti. Naravno, počinje panika. U stvari, u tome nema ništa loše, formiranje sekundarnog imuniteta će se završiti tek do 17 godine.

Sekundarni imunitet će steći više mogućnosti – znate, kako je išao na fakultet, studirao, već ume nešto da radi, i on će se malo odmoriti godinu-dve, pa će jednom pokriti. Onda će opet doći do predaha godinu i po ili dve, pa će opet pokriti. I to će trajati do 17 godina. Ako je majka upozorena, onda nema problema sa ovom grupom dece." - objasnila je pedijatar Olga Kardaš.

BONUS VIDEO: 

Trik za umirivanje uplakane bebe TikTok/miiranndda

  (Yumama/T.A.S.)