Kao i mnoge trudnice, Rejčel Gibson je u 12. nedelji trudnoće otišla na ultarzvuk i sa puno uzbuđenja iščekivala da na ekranu vidi svoju bebu. Nažalost, nije sve išlo po planu. Kada su joj doktori uradili preglede i testove krvi, otkrili su da postoji velika verovatnoća da njena beba ima Daunov sindrom.

Čekao ju je još jedan pregled i predložen abortus, ukoliko i on potvrdi nihove sumnje, ali ona je odbila da ga uradi, verovala je svom "instiktu" da će beba biti u redu.

"Kada su nam rekli da postoji visok rizik da Zejn bude rođen sa Dunovim sindromom, bila sam jako zabrinuta, to je bio veoma ružan period u mom životu, ali desilo se čudo, i to je pokazalo da ponekad i lekari mogu da pogreše. Verovatnoća da će se roditi sa Daunovim sindromom bila je 1:90, što je bio veliki rizik, ali testovi u trudnoći nisu baš uvek pouzdani," rekla je Rejčel.

Prošlog juna, nakon što je rodila Zejna, lekari su potvrdili da je njena beba zdrava i da nema Daunov sindrom.

"U mojoj glavi sam znala da će biti zdrav, jer se on kretao sve vreme (u materici) i imala sa instikt da će biti dobo."

Lekari su se prvi put zabrinuli za Rejčel kada su joj na početku trudnoće dijagnostikovali hiperemesis gravidarum (ekstremni oblik jutarnje mučnine koji je imala i vojvotkinja od Kembridža).

Dve nedelje kasnije, zbog jakih mučnina ona je zadržana u bolnici. Nakon toga, u 12. nedelji trudnoće, ultrazvukom je otkriven višak tečnosti na zadnjoj strani bebinog vrata, a analiza krvi je potvrdila rizik od Daunovog sindroma.

Kako bi bili sigurni u dijagnozu, lekari su je uputili na amniocentezu, ali ona je to odbila.

"Imala sam nekoliko telefonskih poziva od osoblja iz bolnice oko predloga da uradim test. Rekli su mi i da bi postupak povećao rizik od pobačaja, tako da smo odustali od njih. Iako su mi naglasili da smo i beba i ja u opasnosti, abortus nije bio moja opcija," kaže Rejčel, koja pored Zejna, ima i ćerke Naomi (13) i sedam godina stariju Ameli iz prethodnog braka.

Danas ova mama ponosno pozira sa svojom zdravom bebom i poziva žene da veruju svojim instiktima.

Pogledajte video...