Prisustvo sede kose kod dece može se pripisati različitim faktorima, kao što su genetika ili određena medicinska stanja. Iako može izgledati neobično, generalno nije razlog za zabrinutost ili znak značajnih zdravstvenih problema. Seda kosa nastaje kada dođe do smanjenja proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju kose. Ovo smanjenje se može desiti u bilo kom uzrastu, uključujući i tokom detinjstva. U većini slučajeva, seda kosa kod dece je posledica genetike i ne ukazuje na bilo kakve zdravstvene probleme.

Ako primetite da vaše dete ima sedu kosu, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom kako biste isključili potencijalna medicinska stanja. Oni mogu proceniti opšte zdravlje vašeg deteta i pružiti odgovarajuće smernice ako je potrebno. Međutim, bez ikakvih zabrinjavajućih simptoma ili drugih zdravstvenih problema, seda kosa u detinjstvu se generalno smatra prirodnom varijacijom, a ne razlogom za brigu.

Uzroci preuranjene bele i sede kose kod dece

Ako prečesto primetite sedu ili belu kosu na glavi vašeg deteta, najverovatnije će to biti zbog nekog nedostatka u njegovom telu. Iako postoji mnogo razloga za belu kosu u detinjstvu, većina se može lečiti i izlečiti.

Neki od najčešćih uzroka bele kose kod dece su navedeni u nastavku:

1. Genetika

Najčešći uzrok preranog sedenja kose kod dece je genetika. Jednostavno rečeno, ako su roditelji ili bake i deke u detinjstvu imali sličan problem preranog sedenja kose, i deca će biti u većem riziku od ovog stanja. Rano pojavljivanje sede kose može se preneti nasledno i primarni je razlog za prerano sedenje kose kod dece. Neka druga nasledno stečena stanja uključuju progeriju, Vernerov sindrom, Rothmund-Thompsonov sindrom itd.

2. Medicinski uslovi

Prerano sedenje kose kod dece može ukazivati na nešto ozbiljnije. Gubitak pigmentacije kose je simptom nekoliko poremećaja, poput vitiliga i pijebaldizma. Melanin je pigment odgovoran za boju kože i kose. Kada melanocit ne može da proizvodi melanin u koži, osoba može da pati od vitiliga, koji se karakteriše belim mrljama. Slično tome, kada štitna žlezda ne funkcioniše ispravno, ona je preterano ili nedovoljno aktivna. Ovo stanje se javlja kod bolesti kao što su Grave ili Hašimoto, što dovodi do preranog sedenja kose. Međutim, to nije jedini simptom u ovim slučajevima; dete takođe može da pati od tumora, gubitka sluha i napada sa gubitkom boje kose.

3. Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 u telu takođe može dovesti do preranog sedenja kose kod dece. Vitamin B12 se ne nalazi u dovoljnim količinama u vegetarijanskoj ishrani, tako da su deca koja su na vegetarijanskoj ishrani izložena većem riziku od razvoja ovog stanja.

4. Stres

Iako nije uobičajen, stres kod dece takođe može dovesti do preranog sedenja kose. Međutim, ovde stres ne znači psihički stres. To je genotoksični stres, koji nastaje usled faktora životne sredine.

5. Korišćenje sintetičkih sapuna i šampona

Svi znamo da je kvalitet proizvoda za kosu tokom godina opadao. Proizvodi za negu kose koje danas koristimo razlikuju se od onoga što su bili pre desetak do petnaest godina. Sintetički sapuni i šamponi koje deca koriste danas mogu da učine njihovu kosu grubom, pa čak i da izazovu sedu kosu. Kao roditelj, morate voditi računa o tome od samog početka, jer šampon za odrasle može učiniti kosu grubom i kovrdžavom. Obavezno koristite šampon za bebe za svoje dete, jer sadrži ekstrakte vitamina i minerala. Takođe možete da se odlučite za biljne šampone za pranje bebine kose.

6. Izloženost dimu

Ako je dete stalno izloženo dimu, to može dovesti do preranog sedenja kose. Pasivno pušenje takođe može izazvati oksidativni stres u telu vašeg deteta, smanjujući proizvodnju melanina. Zbog toga treba izbegavati pušenje kod dece kako bi se to sprečilo.

7. Jedete nezdravu hranu

Sa kulturom brze hrane na mestu, nije ni čudo što prerano sivenje postaje sve češće u savremenom svetu. Menkesov sindrom kose i Kvašiorkor (proteinska neuhranjenost) takođe mogu izazvati prerano sedenje kose.

8. Anemija

Nedostatak gvožđa može dovesti do anemije , što dovodi do umora i beljenja kose kod dece. Perniciozna anemija takođe može izazvati prerano sedenje kose kod dece.

9. Autoimuni poremećaji

Mnogi autoimuni poremećaji mogu doprineti razvoju sede kose kod dece. Stanja poput vitiliga, koji izazivaju gubitak pigmentacije kože, takođe mogu uticati na folikule dlake i dovesti do rasta sede ili bele kose. Autoimuni poremećaji mogu poremetiti normalan proces proizvodnje melanina, što dovodi do preranog sedenja, što je danas uobičajeno. Menkesov sindrom kose i Kvašiorkor (proteinska neuhranjenost) takođe mogu izazvati prerano sedenje kose.

10. Polioza

Polioza je stanje koje karakteriše mrlja sede ili bele kose na lokalizovanom području. Može se javiti kod dece i često je uzrokovano smanjenjem ili odsustvom proizvodnje melanina u određenim folikulima dlake. Polioza može biti urođena ili stečena, a tačan uzrok nije uvek jasan.

11. Faktori životne sredine

Iako ređe, određeni faktori životne sredine mogu doprineti razvoju sede kose kod dece. Izloženost određenim hemikalijama, toksinima ili zračenju može uticati na proizvodnju melanina i dovesti do preranog sedenja kose. Na primer, izlaganje teškim metalima kao što je olovo ili izlaganje terapiji zračenjem u medicinske svrhe može uticati na pigmentaciju kose.

Saveti za negu

U nastavku je navedeno nekoliko saveta iz predostrožnosti koje treba da pratite ako vaše dete ima sedu kosu.

  • Ne perite kosu svog deteta toplom vodom. Topla voda može uništiti melanocite, koji pomažu u proizvodnji melanina.
  • Još jedan uzrok preranog sivenja je prekomerno izlaganje UV zracima. Zato pazite da vaše dete ne provodi previše vremena na suncu.
    Ako primetite bilo kakav sedi ili beli pramen kose na vlasištu vašeg deteta, nemojte ga čupati.
  • Uverite se da je unos joda kod vašeg deteta adekvatan. Trebalo bi da ga konzumira umereno – previše ili premalo može uticati na štitnu žlezdu i dovesti do preranog sedenja kose.
  • Uverite se da vaše dete sledi dobro izbalansiranu i hranljivu ishranu kako biste doprineli zdravom rastu kose. Uključite hranu bogatu vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju zdravlje kose, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, nemasni proteini i zdrave masti.
  • Ohrabrite svoje dete da se bavi aktivnostima koje smanjuju stres, kao što su igra na otvorenom, hobiji, vežbanje ili provođenje vremena sa voljenim osobama.

Da li je bezbedno da deca farbaju kosu?

Zavisi od uzrasta vašeg deteta i osnovnog uzroka njegove rane sede kose. Tipično, bojanje kose nije preporučljivo za decu koja pohađaju školu, s obzirom na to da ove boje često sadrže hemikalije koje mogu predstavljati veći rizik za decu nego za odrasle. Ako je vaše dete uznemireno zbog svoje bele kose i insistira na farbanju, preporučljivo je da potražite savet od lekara koji može da vam preporuči bezbedne proizvode.

Bela ili seda kosa kod dece može proizaći iz različitih genetskih, dijetetskih i uticaja okoline. Međutim, većina osnovnih pokretača možda se ne može sprečiti i generalno ne utiču negativno na opšte blagostanje deteta. Bez obzira na to, ako ste zabrinuti zbog preranog sedenja kose vašeg deteta, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom da biste razumeli uzroke i istražili potencijalna rešenja ili tretmane. Štaviše, pružanje značajne emocionalne podrške vašem detetu je od suštinskog značaja za ublažavanje svih štetnih uticaja ovog stanja na njihovo mentalno zdravlje.

Sve u svemu, od suštinske je važnosti da budete oprezni i da donesete pravu odluku na osnovu uzrasta deteta, tipa kose i potencijalne osetljivosti. Konsultacije sa profesionalnim frizerom sa iskustvom u radu sa decom mogu pružiti dodatne smernice i pomoći da se obezbedi bezbednost procesa.

1. Da li bela ili seda kosa imaju psihološki uticaj na decu?

Psihološki uticaj bele ili sede kose na decu može da varira u zavisnosti od pojedinačnog deteta, njegovog okruženja i kulturnih faktora. Bela ili seda kosa je relativno retka kod dece i može privući pažnju vršnjaka, što dovodi do potencijalnog zadirkivanja, radoznalosti ili pitanja. Neka deca se mogu osećati samosvesno ili drugačije zbog svoje boje kose. Ako se dete oseća negativno prema svojoj beloj ili sedi kosi zbog društvenih standarda lepote ili želje da se uklopi, to može uticati na njegovo samopouzdanje i opšte blagostanje.

Kulturna verovanja i porodični stavovi prema boji kose takođe mogu značajno uticati na to kako dete percipira svoju kosu. U nekim kulturama, seda kosa se može poštovati ili posmatrati kao znak mudrosti, dok u drugim može biti povezana sa starenjem ili negativnim konotacijama. Sposobnost dece da se nose sa razlikama u svom izgledu i prilagode se njima može varirati. Neka deca mogu pozitivno da prihvate i vide njihovu jedinstvenu boju kose, dok se druga mogu boriti sa prihvatanjem. Okruženje koje podržava i neguje, gde se slave individualne razlike, može podstaći otpornost i pozitivnu sliku o sebi.

Roditelji, staratelji i vaspitači treba da stvore inkluzivno i podržavajuće okruženje koje promoviše samoprihvatanje i samopoštovanje. Podsticanje otvorene komunikacije, pružanje tačnih informacija o raznolikosti boja kose i učenje dece da vrednuju jedinstvenost mogu ublažiti svaki potencijalni negativni psihološki uticaj.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko