Istureni i razdvojeni prednji zubi su oblik neusklađenosti  koja može biti blaga, ali u nekim slučajevima može biti ozbiljna. Kada se gornji prednji red zuba preklapa sa donjim redom, to je poznato kao prezagriz. Razdvojeni ili izbačeni zubi se obično odnose na dva prednja zuba u gornjem redu koji se malo preklapaju ili mogu viriti tako da osoba možda neće moći da zatvori usne preko zuba. Deca sa ovakvim zubima često mogu imati problema sa samopouzdanjem, jer ova upadljiva karakteristika može dovesti do toga da ih druga deca ismevaju.

Šta uzrokuje razdvajanje zuba kod dece?

Iako su ovakvi zubi uglavnom prirodni i ne bi ih trebalo ismevati, postoje neki uzroci koji mogu dovesti do toga da deca imaju razdvijene zube.

1. Naslednost

Izbačeni zubi su nasledni, slično obliku vaše vilice, kose, pa čak i kvaliteta kože. U slučaju da su jedan ili oba vaša roditelja imala krive zube kada su bili mali, verovatnoća da će to imati njihovo potomstvo postaje velika. To je prirodno i toga se ne treba stideti.

2. Sisanje palca

Navike kao što su sisanje palca i korišćenje cucli vaalica mogu da pogoršaju simptome i da dovedu do krivljenja zuba. Roditelji moraju biti pažljivi sa količinom vremena koje njihova beba provodi uz dudu ili sisajući palac.

3. Guranje jezika

Neprestano guranje jezika o zadnji deo zuba takođe može dovesti do krivljenja zuba. Ovo može biti u obliku podsvesnog čina, čak ni ne shvatate da se to dešava.

4. Veličina zuba

Ponekad, velika veličina zuba može dovesti do izbačenih zuba. Veličina pojedinih zuba određuje strukturu usta i osmeh. U slučaju da su prednja dva zuba prirodno velika, to može dati ovaj izgled.

5. Natrpani, impaktirani zubi

Razmak između zuba ili čak nabijenost može dovesti do pogrešnog poravnanja drugih zuba. Ovo takođe može dovesti do toga da vam prednja dva zuba budu gurnuta ka spolja. Natrpani ili impaktirani zubi takođe mogu dovesti do problema sa poravnanjem, jer ima previše zuba na premalom prostoru.

6. Tumori ili ciste

Tumori i ciste mogu promeniti poravnanje i oblik vaše vilice, što zauzvrat menja poravnanje vaših zuba. Kada uporni rast oko vaše vilice vrši stalni pritisak, to može dovesti do guranja zuba ka spolja. Ovo nije samo opasno po zdravlje, već može dovesti i do bolova i rana.

Zdravstveni rizici od prekomernog ugriza kod dece

Prekomerni ugrizi mogu biti smetnja, a takođe mogu dovesti do nekih zdravstvenih rizika među decom. U zavisnosti od težine, deca sa krivim zubima mogu imati probleme kao što su:

  • Problemi sa govorom
  • Respiratorni problemi
  • Problemi sa žvakanjem
  • Promene u izgledu i licu
  • Oštećenje desni i drugih zuba
  • Opcije za lečenje zubnih zuba

Na sreću, zahvaljujući nauci, postoji više opcija lečenja za one koji misle da im problem sa zubima izmiče kontroli. U zavisnosti od težine, možete se odlučiti za različite opcije lečenja.

1. Proteze

Proteze se koriste za poravnavanje zuba već mnogo decenija. Pomogle su da se popravi zube milionima ljudi širom sveta, bilo da se radi o odraslima ili deci. Ovo je popularna opcija lečenja za korekciju prekomernog ugriza kod dece.

2. Napredne proteze

Ovo su neka vrsta funkcionalnih aparata koji rade na način da pomažu u guranju zuba i istiskuju done, tako da su skoro poravnati. Lekar može izabrati da ih zameni aparatićima kada dođu do faze u kojoj zubi počnu da izgledaju donekle poravnati.

3. Navlake

U ovom procesu lekar pravi prozirne plastične navlake po kalupu zuba pacijenta. Postepeno, tokom vremena, zubi menjaju svoj položaj. Ovo je nešto skuplja opcija u poređenju sa protezama.

4. Proširenje nepca

Ovo je pogodna opcija za decu ili rane tinejdžere; pomaže da se proširi nepce za one čija je gornja vilica premala da bi napravila mesta za odrasle zube. Ekspander je pričvršćen za gornja dva kutnjaka, a ekspanzioni vijak pomaže da se razdvoje i prošire nepce.

5. Hirurgija vilice

Za ljude čiji su zubi jako neusklađeni i zubi suviše strše, što dovodi do povezanih problema, operacija vilice može biti jedina opcija. Pošto deca nastavljaju da rastu, postoji mala nada da će im se zubi poravnati kasnije u životu, ali za odrasle, u slučaju da je poravnanje vilice potpuno isključeno, operacija je najbolja opcija.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik Eskimki za uspavljivanje beba  TikTok/willow.allen