Amerikanka Ostin Kerig nije mogla da shvati šta se dešava njenoj ćerki Melani, koja je rođena sa Daunovim sindromom. Devojčica je bila teško ometena u razvoju, nije mogla da drži glavu, da sedi, spavala je po ceo dan.

Kada je Ostin pitala doktore o ovome, uvek je čula isti odgovor - pa, šta ćete, dete ima Daunov sindrom. Ali Ostin majčinski instinkt joj je rekao da nešto nije u redu i da su Melani pospano stanje i zaostajanje u razvoju uzrokovani nekim drugim razlogom, kako prenosi TODAY.Parents .

U nekom trenutku, Melani je izgubila svest i pala u komu. Kada je devojčica odvezena u bolnicu, ispostavilo se da ima veoma nizak nivo šećera i povećan nivo ketonskih tela (proizvoda metabolizma) u krvi, ali lekari nisu znali zašto. Onda je Ostin odlučila da sve to mora da shvati i obratila se endokrinologu, koji je uputio specijalisti za metaboličku genetiku.

Melani je na kraju dijagnostikovana ketotička hipoglikemija, urođena greška metabolizma u kojoj je nizak nivo glukoze u krvi praćen ketozom (visoki nivoi ketonskih tela). "Bilo je to olakšanje", priseća se Ostin. "Konačno sam shvatio da nisam luda i da mogu da pomognem svom detetu. Ispostavilo se da je ketotičku hipoglikemiju vrlo lako držati pod kontrolom – za nju je potreban kukuruzni skrob, koji pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi."

Ubrzo nakon što je Melani počela da prima kukuruzni skrob, pojavile su se pozitivne promene - nakon samo šest meseci devojčica je naučila da hoda, više nije spavala po ceo dan, već je počela da se igra i aktivno razvija. Ostin je bila srećan gledajući Melani. Međutim, u procesu komunikacije sa drugim roditeljima dece sa Daunovim sindromom, Ostin je primetio da neka od dece imaju simptome slične onima koje je imala Melani. To ju je navelo da veruje da postoji veza između Daunovog sindroma i ketotične hipoglikemije.

Ostin je svoju ideju podelila sa šefom međunarodne grupe pacijenata sa ketotičnom hipoglikemijom, koji je to povezao sa naučnicima koji su, nakon što su saslušali majku, počeli da proučavaju vezu. Kao rezultat toga, objavljen je članak u naučnom časopisu JIMD Reports čiji je jedan od autora Ostin Kerig. Istraživači su anketirali 140 roditelja dece sa Daunovim sindromom i otkrili da 7% takve dece pati od ketotične hipoglikemije.

Zahvaljujući ovoj mami, takav odnos je prvi put otkriven, i od tada lekari i roditelji dece sa Daunovim sindromom mogu da određene teškoće olakšaju deci.

T.A.S.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

"HROMOZOM LJUBAVI" POVODOM MEĐUNARODNOG DANA DJECE SA DAUNOVIM SINDROMOM!  MONDO/Teodora Orlandić i Mirela Ljumić