Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA RADIM AKO DETE ŠKRGUĆE ZUBIMA U SNU: Evo zašto se to događa i kako da zaštitite gleđ od oštećenja

Šta da uradite ako dete škrguće ili škripa zubima u snu - evo šta je uzrok bruksizma i kako da zaštitite zubiće od oštećenja!

 Dete škrguće ili škripa zubima u snu. Izvor: Shutterstock

Dugoročno škrgutanje zubima u snu može da ošteti zube, a šta da radite kada to primetite kod svog deteta?

Stanje kada dete škripi zubima u snu naziva se bruksizam. Ne samo deca, već i odrasli muškarci i žene škrguću zubima u snu. Međutim, nesvesno stiskanje i škrgutanje noću može naneti mnogo više štete dečijim zubićima.

Kako bruksizam može uticati na dete? Ako dete škripi zubima u snu, oštećenje zubne gleđi nije jedini problem koji može nastati. Bruksizam može rezultirati glavoboljom tokom dana, bolom u vilici, bolom u mišićima lica i bolom ili oticanjem desni. U najgorem slučaju, bruksizam može dovesti do toga da dete ne može u potpunosti da otvori usta. Da ne pominjemo činjenicu da detetu može izazvati probleme sa spavanjem.

Šta učiniti ako dete škrrguće zubima u snu?

Očigledno, glavni razlog za ovu noćnu naviku, kao i skoro sve naše radnje koje obavljamo nesvesno ili automatski, leži u oblasti psihičkog zdravlja. Otuda i prvi savet roditeljima koji su zabrinuti što im dete škripi zubima u snu – možete pomoći svom detetu da se oslobodi bruksizma tako što ćete identifikovati uzroke stresa u njegovom životu i učiniti sve da ih otklonite. Uradite to tako što ćete kontaktirati svog lekara.

Drugi razlog zašto dete škripi zubima u snu može biti to što mu gornji i donji zubi nisu pravilno poređani. U ovom slučaju, očigledno, morate ići kod zubara da ispravi zagrižaj. Stomatolog može da preporuči načine koji bi mogli da smanje štetu uzrokovanu noćnim trljanjem zuba jedan o drugi. I pomoći će u izboru leka koji će sprečiti takvu štetu dok se bruksizam ne izleči, na primer, predložiće upotrebu posebnog nastavka za zube, koji će dete morati da nosi neko vreme pre spavanja.

Škripanje zubima može biti i odgovor na neki drugi bol, pokušaj da se on ublaži. Takav bol može biti uzrokovan, na primer, nicanjem novih zuba. Ili bol koji uopšte nije povezan sa zubima, na primer, bol u uhu. Razumevanjem uzroka tako skrivenog problema, možete zaustaviti dečje škrgutanje zubima noću.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:17
Beba prvi put proba sladoled
Izvor: TikTok/funnydudetrending
Izvor: TikTok/funnydudetrending

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica