"Onaj ko radi taj i greši" - ovaj poznati izraz je više puta potvrdio svoju istinitost, ali ponekad može biti teško ubediti dete u neizbežnost neuspeha, kao i pomoći mu da ih prihvati i izbori se sa njima. Dosadna razočarenja u prijateljstvu sa drugovima iz razreda, problemi sa uspehom u školi, nesuglasice sa nastavnicima, loše ocene - u takvim trenucima deci je hitno potrebna podrška i učešće, ali ne znaju svi odrasli da izraze svoju zabrinutost na najbolji mogući način. Evgenija Karmanova, stručnjak za metodologiju u osnovnim školama iz Rusije, otkriva listu fraza koje će pomoći da se detetu povrati samopouzdanje i da se nosi sa nizom neuspeha.

1. "Blizu sam"
Neuspesi uznemiravaju dete – opada nivo samopouzdanja, opada motivacija, pojavljuju se strahovi. U takvim trenucima je izuzetno važno da mu pokažete da nije sam i da ćete uvek biti tu i stati uz njega u slučaju bilo kakvih problema. To će stvoriti osećaj sigurnosti koji je toliko potreban detetu, a takođe će dati unutrašnje resurse za nove početke.

2. "Zajedno ćemo naći izlaz iz situacije"
Složićete se da je izuzetno teško da se sami nositi sa neuspesima, a kada su deca u pitanju, stepen težine se povećava nekoliko puta. Zbog toga je veoma važno da pokažete svom detetu da može da računa na vašu pomoć u bilo kom pitanju, bilo da se radi o učenju ili odnosima sa vršnjacima i nastavnicima.

3. "Nije lako, ali sve će uspeti"
Posle jednog, ili još više neuspeha, želja za odustajanjem se značajno povećava. U takvim trenucima nivo samopouzdanja pada skoro na nulu, što štetno utiče na sve oblasti detetovog života. Da bismo ga podržali u ovako teškom trenutku, važno je objasniti da su sve poteškoće privremene, pre ili kasnije će se loš niz prekinuti, a slede nove pobede. Glavna stvar je da shvatite sa svojim detetom šta mu tačno treba. Možda ćete, nakon razgovora o situaciji, prilagoditi cilj u skladu sa željama i mogućnostima deteta.

4. "Volim te i ponosan sam na tvoja dostignuća"
Priznanje je važno za decu – motiviše, daje energiju za nova dostignuća, interesuje. Kada izgovarate ovu frazu, morate zapamtiti određenu situaciju uspeha - čak i ako nije najglobalnija, ali važna za vas i vaše dete.

Istovremeno, važno je zapamtiti da se samopoštovanje dece formira ne u jednoj frazi, već tokom celog života. Važno je razgovarati sa detetom o njegovim konkretnim uspesima i dostignućima, kao i stvoriti situacije u kojima ono može da pokaže svoju najbolju stranu. Naročito u školi, kada je samopoštovanje ozbiljno na ispitu.

5. "Greške i neuspesi su iskustvo"
Ova izjava treba da pomogne detetu da shvati da svaki proces uključuje i uspone i padove. Da, uspesi su mnogo prijatniji od poraza, ali prisustvo ovih poslednjih u životu omogućava da izvučete pouke iz svojih postupaka, steknete dragoceno iskustvo, analizirate šta se dogodilo i krenete dalje, uzimajući u obzir sopstvene greške.

Ovde je vredno potkrepiti svoje reči primerom i govoriti o konkretnoj situaciji iz svog života kada vam je iskustvo prošlih neuspeha i njihovo prevazilaženje pomoglo da postignete uspeh. Ili se možete upoznati sa životnim pričama poznatih ljudi koji su postigli veliki uspeh. Na konkretnom primeru pokažite da je neuspeh samo iskustvo i još jedan korak na putu ka uspehu, a uspeh je, pak, rezultat truda, istrajnosti i želje same osobe.

6. "U redu je biti uznemiren"
Ne mogu sva deca (pa čak i odrasli) da izraze svoja osećanja. Važno je i neophodno pretočiti dečja osećanja rečima, pokazati da je normalno biti uznemiren ili ljut zbog neuspeha. Razgovarajte o svojim iskustvima i prihvatanju osećanja vašeg deteta. Biće korisno da podelite svoje iskustvo doživljavanja neuspeha i navedete primer kako na njih pravilno reagovati.

7. "Ja verujem u tebe"
Jednostavna, ali efikasna fraza koja je potrebna svakom detetu (i odrasloj osobi). Svima nam je potreban osećaj da veruju u nas - zahvaljujući tome se postižu pobede, a gorčina neuspeha bledi u drugi plan. Slažete se, i sami biste počeli da radite na greškama sa mnogo više entuzijazma kada biste čuli da neko veruje u vas.

Vredi zapamtiti da uspeh deteta u školi zavisi od mnogih faktora: atmosfere u zidovima obrazovne ustanove, stava nastavnika i drugova iz razreda, akademskog uspeha, kao i pažnje porodice. I poslednja tačka igra ključnu ulogu - uostalom, ako spoljne okolnosti uznemire dete, reči podrške kod kuće mogu imati magičan efekat i pomoći mu da prevaziđe neuspehe.

Pored toga, važno je napomenuti da nijedna reč neće imati željeni efekat ako se izgovori neiskreno, u žurbi, u bekstvu ili u suprotnosti sa materijom. A ponekad se uopšte može i bez reči – u nekim situacijama je važna vaša podrška, simpatija i razumevanje, što se može izraziti jednostavnim zagrljajem deteta i pažljivim slušanjem.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pedijatar otkriva na šta treba da pazite kada detetu kupujete obuću Tiktok/paulthepodiatrist