Metode roditeljstva razlikuju se u raznim zemljama sveta, kako kada je reč o vaspitanju, tako i o zdravlju, podizanju imuniteta i negovanju dece. Švedska se smatra za najsrećniju zemlju na svetu, a njihov sistem obrazovanja i odgajanja dece takođe se često ističe kao jedan od boljih.

Mama Anđelina Alen de Melo, profesionalna baletska igračica živi u drugom najvećem gradu Švedske, Geteborgu, sa suprugom Fernandom i dvogodišnjom ćerkom Lusijom. Ono što je iznenadilo kada je dobila dete jeste na koji način Šveđani podižu imunitet deci, zašto daju prednost hladnoći, kao i tome da deca što više vremena provode na otvorenom. Mnoge bebe spavaju napolju i mame i tate ih šetaju u kolicima čak i kada je temperatura ispod nule, zbog čega bi se mnoge mame u Srbiji naježile.

"Čak i kada je teška zima i kada su temperature ispod nule, mnogi švedski roditelji stavljaju svoju decu u kolica i drže ih napolju da dremaju. Smatraju da deca ovako spavaju duže i bolje i veruju da je hladnoća i svež vazduh dobar za imuni sistem deteta. Ako si bolestan, doktor će reći, otvori prozor kad legneš noću, svež vazduh leči sve!" - objasnila je mama Anđelina i ispričala situaciju kada se priv put suočila sa ovakvim pristupom:

"Kada sam se prvi put doselio ovde, otišao sam kod prijateljice na kafu po kiši. Rekla mi je da njena beba spava napolju u kolicima, kao da je to najprirodnija stvar na svetu. Njegova kolica su imala vodootporni poklopac, a ona je mogla da vidi njegova kolica sa prozora. Shvatila sam da to zapravo i nije toliko ludo kada sam uporedila taj pristup sa donošenjem mokrih kolica sa bebom koja spava, sva u zimskoj opremi, u prepunom, zagušljivom kafiću, punom bakterija, pokušavajući da nađem mesto za parkiranje kolica, a zatim rizikujući da je probudite tako što ćete je skinuti kako joj ne bi bilo prevruće. Tako sam i ja prihvatila ovaj metod ostavljanja deteta u kolicima dok drema na otvorenom, čak iako je hladno."

U Švedskoj od detinsjtva uče koliko je važno da se što više boravi u prirodi, pa se roditelji sa decom trude da svaki slobodan dan provedu u što "zelenijem" okruženju.

"Većina zaposlenih ovde ima najmanje pet nedelja odmora u julu i avgustu. Uobičajeno je da Šveđani provode odmor u prirodi. Mnoge porodice imaju seoske kuće u kojima se mogu povući vikendom ili tokom praznika da se opuste i provedu vreme uz more, šumu ili jezero. U leto ćemo otići na more ili posetiti seoske domove naših švedskih prijatelja." - objasnila je mama iz Švedske i dodala da njena ćerka takođe provodi puno vremena na otvorenom:

"Lusija voli da se igra napolju, da skuplja štapove ili da se igra u blatu. U parkovima možete videti losove, jelene i divlje zečeve. A igrališta su ovde kreativnija nego u bilo kojoj drugoj zemlji koju sam posetio. Jedan park u blizini naše kuće je tematski posvećen prirodi i sva oprema je napravljena od prirodnog drveta i kore. Ima čak i pravi "hotel za insekte", tako da deca mogu da posmatraju bube, i "stazu bosonogih" dizajniranu da ih nauči o različitim teksturama pod nogama. Sistem igrališta je toliko obiman da postoji čak i aplikacija koja će vam pomoći da pronađete i krećete se po svim igralištima u Geteborgu. Naše omiljeno igralište u blizini našeg apartmana je Slottskogen, koje je uvek snabdeveno triciklima, loptama, kantama i lopatama, kao i roštiljem za pečenje kobasica dok se vaša deca igraju."

Mama je objasnila da se deca takođe i u vrtiću što više tokom dana igraju na otvorenom bez obzira na vremeneske uslove:

"Moj muž me uvek podseća da je naša ćerka Šveđanka i nije je briga da li je mraz ili mrak; samo treba da izađe napolje i igra se. Njeni roditelji su ti koji treba da prebole hladnoću! U njenoj predškolskoj ustanovi izlaze svaki dan i igraju se najmanje sat vremena čak i ako je kiša ili sneg. Da li ste čuli švedsku izreku: "Ne postoji loše vreme, samo loša odeća"? Deca nose slojeve rukavica i šešira i kombinezona i snežnih odela i dugih hulahopki. U Lucijinoj školi imaju čak i mašine za sušenje odeće. Kada dođete po svoje dete na kraju dana, ono opet ima suvu, toplu odeću."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Recept za med od maslačka  TikTok/plantyou