Šveđani su poznati po svojoj praktičnosti. Oni traže ravnotežu u svemu i čak su smislili svoju filozofiju - "lagom", što se prevodi kao "koliko vam treba". Švedski koncept pod nazivom "lagom" označava životnu umerenost, a ukoliko ga potražite u urbanom rečniku, pronaći ćete opis – "ni previše ni premalo". Ovaj novi stil življenja poziva na praktičnost, funkcionalnost, umerenost i održivost, bez preterivanja u svemu što radite.

Od malih nogu roditelji iz Švedske uče decu jednostavnosti koja će im značiti kasnije kroz život. Za njih je ravnoteža u svemu preduslov sreće, a evo kojih 5 stvari mališani moraju da usvoje već u prvim fazama vaspitavanja od svojih roditelja:

1. Pokušajte da nađete ravnotežu - Da biste postigli ravnotežu, morate se pridržavati principa umerenosti. Možete biti produktivan radnik, ali vaš lični život ne bi trebalo da trpi. Odvojite vreme za svoju voljenu osobu i decu. Možete sve, ali u isto vreme obavezno odvojite dan za odmor od posla.

2. Recite ne gomilanju - Pre nego što kupite nove stvari, procenite svoje potrebe za njima. Da li je detetu zaista potrebna još jedna igračka ako više nema mesta u ormarićima? Da li je vredno kupiti još jedan tiganj sa popustom kada imate kompletan set posuđa kod kuće? Isto važi i za odeću. Oblast u kojoj su Šveđani definitivno uspeli je poboljšanje doma. Imaju urođenu žudnju za minimalizmom, tako da u kućama Šveđana nema kutija sa nepotrebnim stvarima.

Uradite kratak test "nereda":

  • Imate li ormar ili sobu za stvari koje nikada ne koristite.
  • Trebaće vam više od pet minuta da pronađete pravu stvar.
  • Osećate stres pri pomisli da će vam prijatelji doći u posetu (bez poziva), jer je pred vama veliko čišćenje.
  • Imate stvari koje ne koristite ili koje vas ne čine srećnim.

Ako je označeno više od dva poena, vreme je da razmislite o izbacivanju viška. Evo nekoliko načina da izbacite nepotrebne stvari iz kuće:

  • Pokušajte da odvojite 10 minuta dnevno za čišćenje.
  • Podelite stvari u tri kutije: ostavite, poklonite, bacite.
  • Izbegavajte pojavu "vrućih tačaka" gde smeće "voli" da se nakuplja.
  • Odredite posebnu kutiju za poklone i uspomene. Za dečije crteže nabavite fasciklu sa datotekama.
  • U ovaj postupak obavezno uključite mališane, tako će naučiti kako da se brinu os vom životnom prostoru.

3. Jedite umereno - U Švedskoj nije uobičajeno da se hrana služi u tanjirima u porodici, ni na žurci - svako uzima koliko želi za sebe. Planirajte svoj meni za nedelju unapred - to će vam pomoći da sprečite da kupite sve tokom sledećeg odlaska u prodavnicu. Zamrzavanje povrća i začinskog bilja će vam uštedeti vreme sledeći put kada kuvate i dajte sebi nekoliko minuta odmora.

4. Uživajte u malom - Ako više nemate snage da jednom rukom kuvate supu za celu porodicu, a drugom odgovarate na poslovne pozive, Šveđani preporučuju da sve ostavite po strani i popijete kafu uz desert. Takav užitak u Švedskoj se zove "fika". Ovaj ritual pomaže da se odmorite od posla, razmazite se bez razloga, a zatim se vratite na posao.

Naravno, ovo izgleda nemoguće kada morate istovremeno da radite, kuvate, čistite i smišljate aktivnosti za decu. Ali morate stati i razmisliti o sebi. Niste u trci. Odvojite vreme za sebe i "ponovo se pokrenite".

5. Okružite brigom voljenih - Svima je trenutno teško i svima je potrebna podrška. Čak i mali znaci pažnje sigurno će izmamiti osmeh voljenoj osobi. Neka to ne budu grandiozni gestovi, već svakodnevna briga: skuvajte čaj za svog partnera ili se igrajte sa detetom sa njegovom omiljenom igračkom ili igricom.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako Šveđanke spremaju krevet Tiktok/sejsejlija