Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedske bebe i zimi spavaju napolju

Da li biste tokom popodnevne dremke pustili vaše dete da spava napolju na temperaturi ispod nule? Većina nordijskih roditelja ne bi ni promislila dvaput. Za njih je ovo dnevna rutina.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ove zime u Stokholmu temperatura je tokom dana prosečno bila minus pet stepeni Celzijusa, ali i uprkos tome veoma čest slučaj bio je da bebe spavaju u kolicima ispred kuće.

Šetnjom kroz zavejani grad mogli ste da vidite kolica poređana ispred kafića dok roditelji sede unutra i pijuckaju kafu. A ako ste sa bebom u poseti kod prijatelja, za njenu popodnevnu dremku verovatno bi vam ponudili terasu ili baštu umesto spavaće sobe.

"Za decu je dobro da budu na svežem vazduhu što ranije u detinjstvu", kaže Liza Mardon, majka troje dece iz Stokholma.

Spavanje ispred vrtića Većina jaslica u Švedskoj takođe praktikuje spavanje na svežem vazduhu sve do treće godine života. Za vreme popodnevne dremke ispred jaslica možete videti čitave redove kolica sa pospanim bebama. Iza ove prakse stoji popularno ubeđenje da boravak na svežem vazduhu čini decu otpornijom na viruse i prehlade a da boravak sa tridesetoro druge dece u zatvorenom prostoru vrtića nije zdrav i povećava mogućnost zaraze.

"Kada se temperatura spusti na minus petnaest stepeni uvek prekrijemo kolica ćebetom. Posebno kada vladaju razni virusi... deca budu zdravija".

Njena deca spavaju napolju od samog rođenja. Najmlađi sin, Alfred, ima dve godine i svaki dan spava napolju oko sat ipo vremena. Kada je bio mlađi, napolju je spavao dva puta dnevno.

Ovo nije samo skorašnja moda. Lisina majka, Gunila, koja ima 61 godinu, kaže da je ovo isto radila kada je Lisa bila beba. "Veoma je važno za decu da budu na svežem vazduhu", kaže Gunila.

Jedna anketa u Finskoj pokazala je da većina roditelja veruje da njihova deca spavaju duže i bolje kada su napolju, što govori o tome da je ova praksa popularna u svim nordijskim zemljama.

Pedijatri upozoravaju da, iako spavanje na minus pet stepeni ne škodi zdravlju deteta, veoma je važno obući ih i pokriti tako da im bude dovoljno toplo. Ovo potvrđuje i švedska izreka: "Ne postoji hladno vreme, već samo nedovoljno topla odeća". 

Povezane vesti

Prevela i priredila Milica Đurić

Najnovije

Vesti

Porodica