Srpski TV voditelj JovanMemedović poznat je kao veliki promoter prirode, života u prirodi i zagovornik ekološkog načina života. Jednom prilikom izjavio je da "naša deca pate/boluju od nedostatka prirode", a njegov govor na nedavno održanom skupu treba da čuju svi roditelji.

U vezi sa boravkom dece napolju na jednom skupu rekao je:

"Onda odem u Norvešku da snimim kako funkcionišu deca tamo u vrtićima pod otvorenim nebom. Onda se vratim u Srbiju i pitam vaspitačicu da li izvodite decu kad pada kiša. Kaže da ih izvodi samo kad je lepo vreme, a kad pada kiša – bune se roditelji, kažu isprljaće se. Nikad nije kasno, ali mi nismo ni taknuli decu po pitanju ekologije. Mislim da generacije koje su mlađe od mene, oni ne znaju o prirodi maltene ništa. Znate li koliko treba sa njima raditi."

Ta sekvenca njegovog govora pokrenula je oštru raspravu na Instagram stranici na kojoj je objavljena. A na tapetu su, naravno, bile vaspitačice, a roditelji "nisu krivi", piše Zadovoljna.rs.

"Moje dete dok je išlo u vrtić u Nemačkoj, šetnja se podrazumeva. Bez obzira na kišu ili sneg. Naše je bilo da mu obezbedimo pantalone i jaknu za kišu ili skafander za sneg. Decu od pelena uče da ne postoji loše vreme za prirodu, postoji samo neadekvatna garderoba."

"Moja unučad u kišnim skafanderima i gumenim čizmama po tri-četiri sata su napolju u Norveškoj i ne znaju šta je antibiotik."

"Sigurno su vaspitačice krive što su deca takva kakva su… uvek je drugi kriv za našu decu, a verujem da kada se razbole deca krive iste te vaspitačice… ne, gospodo, prestanite da se ponašate prema svojoj deci kao da su pod staklenim zvonom čim ih rodite."

„Kao vaspitač potpisujem ovo! Vrlo je teško izboriti se za igru sa vodom, blatom, lišćem, jer roditelji ne žele da deca kući idu prljavih patikica, a o garderobi da ne pričam.“

"Tako je, Medo, deca treba da budu napolje u prirodi, a ne za telefonima i tabletima."

"Ja sam roditelj, mi od dece svesno-nesvesno pravimo idiotima, branimo ih od svega, mazimo, pazimo i onda… Evo današnjice."

"Slažem se, tako je. Samo to je bio izgovor vaspitačica da se roditelji bune. Razlog je da je to veliki posao za vaspitačice. Jednostavno ih mrzi. Ne mogu roditelji da diktiraju vrtiću kako sa decom."

"Mi imamo divne vaspitačice koje jedine iz celog vrtića, izvode decu napolje. Na početku su rekle da deca imaju u rancu kabanice i da obuvaju gumene čizme. Nikakva kiša ne može da ih spreči da izađu napolje i zato ja obožavam vaspitačice moje ćerke! U istom vrtiću je bio i stariji sin, imao je dve kobiletine koje su ih samo kažnjavale i pretile kaznom, nisu iz izveli ni kad je bilo lepo vreme, sem kada su po programu morale do Pošte, biblioteke…. Tako da živele nam Olja i Ruška!"

"Lepo poređenje sa Norveškom. Bio si i ti dete, naši roditelji babe i dede, znaju šta deci treba za normalno odrastanje, i samostalni život. Čovek, priroda, vera, realnost, i logika zdravo razmišljanje vodi nas i našu decu u dobro odrastanje…. Uvek je neko drugi kriv. Nažalost onda su nam kriva naša deca, neposlušna??? Deca uče od nas."

"Teško im da svako dete obuku provere skinu presvuku tako da … vaspitačice 2 na 30 dece pa u 12h dođe treća prva ode… nemoj da te lažu."

"O daaa. Svakodnevni krivac za neizlazak dece napolje su kiša, sneg, visok UV, magla, vlažnost… Krivci su podjednako i roditelji i vaspitači. Često je na dnevnom redu bila data tema na raspravi. Urodilo plodom nažalost nije! Roditelji moraju da menjaju svest o značaju količine vremena provedenih napolju."

Javila se i jedna žena koja je živela u Norveškoj:

"Sramotno. Kako vam je svima lepše sve što je tuđe. Ja sam vaspitačica i živela sam u Norveškoj. Pa oni kada bi čekali lepo vreme, ne bi izašli iz sobe. Naša divna klima i vremenske prilike ispadoše loše. Oni zbog tih kiša, mraka, hladnoće i nedostatka Sunca su depresivni, suicidni i morbidni.

Njihovi klinci su bez živosti i energije, a našu temperamentnu decu kljukaju sedativima kako bi ih smirili. Lično sam prošla kroz to. Veliko ste razočaranje gospodine Memedoviću jer neinteligentno i površno tumačite prilike u Norveškoj. Pri tom kadar koji radi u Norveškoj u vrtiću je skupljen s konca i konopca.

Taj posao je slabo plaćen u odnosu na druge poslove, pa ga uglavnom obavljaju polupismeni stranci kojima je najlakše da spakuju klince u gradski prevoz pa ajd’ u šetnju po gradu. Kod nas deca kada idu izvan vrtića idu autobusom koji isključivo vozi decu i koji je u policiji proveren po pitanju ispravnosti. Površnost je snažan pokazateli ljudske gluposti!"

(Zadovoljna.rs/Yumama)

BONUS VIDEO:

ZA BEZBEDNOST NA VODI NAJVAŽNIJA JE EDUKACIJA I PREVENCIJA! Spasilac: Najugroženija su deca bez obzira da li su dobri plivači! Kurir televiizija