Edem kod dece izaziva uzbuđenje kod roditelja i brigu, ali važno je da se mame i tate konsultuju sa lekarom i da osveste da postoji spektar različitih uzroka otoka bilo kog dela tela. Ruska doktorka pedijatar Natalija Golikova otkrila je šta je edem, kako nastaje i na koji način se tretira kod dece.

Edem je otok, često uzrokovan velikom količinom tečnosti koja je zarobljena u tkivima tela. U većini slučajeva, problem nije razlog za zabrinutost i može se lako lečiti. Ali obavezno posetite specijalistu da biste utvrdili uzrok i dobili stručno mišljenje.

Postoji mnogo mogućih uzroka za pojavu edema kod dece, od kojih su najčešći:

  • povreda
  • ujedi insekata
  • alergijske reakcije
  • infekcije
  • bolesti bubrega, srca, jetre

Kako prepoznati da se pojavio edem, koji su simptomi?

Simptomi edema kod dece variraju u zavisnosti od osnovnog uzroka i težine stanja. Bolest se može manifestovati u obliku crvenila, toplote ili bola u zahvaćenom delu tela, povećanja abdomena, osećaja težine u nogama. U nekim slučajevima, otok prati groznica, otežano disanje ili promena boje kože.

Kako da reagujete ako sumnjate na edem?

Ako dete ima otok, nemojte da čekate, niti da sami pokušavate da se nosite sa situacijom, potrebno je da što pre potražite kvalifikovanu medicinsku pomoć. Na kraju krajeva, razlog može biti i bezopasan, poput ujeda insekta, ali i prilično ozbiljan. Nakon pregleda, lekar daje dijagnozu i glavni uzrok bolesti i prepisuje preciznu terapiju.

Često terapija podrazumeva uzimanje lekova kao što su antihistaminici ili antibiotici, u zavisnosti od situacije. Oticanje nogu povezano sa kongestivnom srčanom insuficijencijom ili oboljenjem jetre podrazumeva uključivanje i diuretika u terapiju, kao i ograničenjem natrijuma u ​​ishrani.

Važno je da koristite isključivo terapiju koju vam je prepisao lekar nakon što je pregledao dete kako bi otok spao, u suprotnom možete pogoršati situaciju ili se mogu pojaviti ozbiljnije komplikacije.

Izvor: Yumama