Da li vam se ponekad učinilo da vaš mališan kao da nema kosti, može da se sklupča u potpuno nezamislivom položaju za odraslog čoveka, da isprepleće noge poput perece? Ono što sva deca naviše vole jeste da sede na podu, postavivši noge tako da izgleda kao da su formirali slovo "W" ili, kako se narodski često kaže da zauzmu pozu "žabe". Njihova tela su veoma fleksibilna, a ovi čudni, bizarni položaji uglavnom im ne štete.

Međutim, prema mišljenju mnogih stručnjaka, postoji poza koja može da im naškodi. Ovo je upravo taj "W" položaj koji zauzimaju kada sede na podu. Mnoga deca do otprilike šest godina, a ponekad i starija, smatraju da je ovaj način sedenja na podu veoma udoban, jer dodaje stabilnost telu.

Ako dete sedi u "žabljoj" pozi kratko vreme, onda ne postoji razlog za brigu, kažu fizioterapeuti.  Ali ako se to dešava duže vreme ili mu je ovaj način sedenja primarni, to može da bude izvor problema.

Prvo, "W" položaj može negativno da utiče na mišiće nogu i kukova mališana. Uticaće na koordinaciju pokreta, održavanje telesne ravnoteže i razvoj motoričkih sposobnosti, a može da dovede i do klupskog stopala. Neki ortopedi smatraju da poza "žabe" takođe povećava rizik od ravnih stopala i displazije kuka, posebno kod dece sa urođenom predispozicijom za takve anomalije.

Ostale moguće negativne posledice odnose se na slabljenje mišića tela, pošto se dete u potpunosti oslanja na mišiće nogu da bi držalo telo uspravno. Slabi osnovni mišići mogu da dovedu do velikog stresa na zglobove kuka i lošeg držanja.

Sve ovo može da utiče na pojavu bolova u leđima i kukovima u odraslom dobu.

Stručnjaci smatraju da deci koja više vole da sede u "W" položaju (posebno starijoj od šest godina) treba savetovati da probaju druge, bezbednije poze za sedenje. Na primer, onu u kojoj će oge ispružiti u potpunosti i dozvoliti da se ligamenti istegnu. A preporuka je i da rade vežbe za jačanje mišića tela i zglobova kuka.

Ipak nije štetno?

Postoji još jedno mišljenje. Roditelji su pitali dva američka dečja ortopedska hirurga, dr Edvarda Novejsa iz Bostonske dečije bolnice i dr Dženifer Vajs iz "Ksiser Permanente" u Los Anđelesu. I jedno i drugo smatraju da je priča o "W" položaju previše uozbiljena, da zapravo ne postoji šteta.

"Deca sede 'kao žaba' jednostavno zato što im je to prirodan položaj, pošto se njihove butne kosti, za razliku od odraslih, lako okreću unutra. Ali sedenje ispravljenih ili ukrštenih nogu za njih je potpuno neprirodno i neprijatno. Osim toga, kada sedite u 'W' položaju, veoma je zgodno da se okrećete u svim pravcima i dohvatate igračke. Plastičnost zglobova kuka obično se prirodno smanjuje do osme godine, a sama deca počinju da sede na drugačiji način", objašnjava dr Novejs.

Po njihovim rečima, ova poza nema negativan uticaj na mišiće, zglobove, kolena i tako dalje.

"Nema naučnih dokaza da "W" poza dovodi do displazije kuka, oslabljene stabilnosti jezgra ili bilo kojih drugih ortopedskih problema", naglašavaju Vajs i Novejs. Ortopedi ističu da roditelji nemaju razloga za brigu ukoliko njihov mališan sedi na ovaj način. 

(Yumama)