Zimski virusi napunili su čekaonice domova zdravlja i ispraznili vrtiće i škole. Aktuelni su respiratorni, rino, stomačni virusi, ovčije boginje, šarlah... Najpogođenija su deca do 14 godina, a posle njih na udaru su roditelji. Ima li odbrane od virusa? Kako da ih "nadmudrimo"? Koje simptome ne smemo da zanemarimo? To su u  "Uranku" na televiziji K1 bila pitanja za pedijatra dr Sašu Milićevića.

Kako je kazao dr Milićević, veoma je neobična mešavina svih ovih virusa, jer se nekada znalo kada je sezona stomačnih virusa, a kada varičela, a sada je na delu preklapanje.

"Rinovirus je najčešći i napada gornje disajne organe, ali aktuelni su i stomačni – rota i adenovirus. Oni su najzastupljeniji i najlakše se šire. Varičele, tzv. ovčije boginje takođe su veoma zastupljene. Ima i BRNU virusa koji napada usta, ruke i noge i pripada grupi koksaki virusa. Karakteristične su kraste u i oko usne duplje, na tabanima i dlanovima. On brzo prođe, najčešće sam od sebe, ali roditeljima deluje zastrašujuće."

Viruse koji izazivaju stomačne tegobe lako je prepoznati.

"Ako dete ili odrasla osoba oseti bolove u stomaku, ima dijareju, javi se i povraćanje, povišena telesna temperatura, malaksalost – onda su to ti virusi. Može se međutim desiti i da ove tegobe izazovu i bakterije - salmonela, šigela, kampilobakter. Ne možemo odmah znati šta je, potrebne su analize", kazao je dr Milićević. "Razlog zbog kojeg su sada prisutni virusi i kojima vreme nije je u mutacijama. Svi virusi mutiraju i menjaju strukturu da bi preživeli i u tome su veoma uspešni. Ne može se više reći da je sezona nekog virusa. I usred leta, kada su velike vrućine, imali smo slučajeve pneumonija i respiratornih bolesti koje nisu karakteristične za leto, ali više nema pravila."

Kratak je period inkubacije

Prema rečima pedijatra dr Saše Milićevića, period inkubacije kod većine pomenutih virusa je veoma kratak.

"Od jednog do tri dana je period inkubacije pa se roditelji pitaju gde su bili u tom periodu, da li je dete bilo u vrtiću... Teško je zaključiti gde se dete razbolelo i ko mu je virus preneo. Drugačije je ako se sumnja na kovid ili ako je reč o pacijentu koji ima neko hronično oboljenje. Tada je test veoma važan, jer je simptomatologija jako slična među različitim virusima. Roditelji dobro podnesu sve te viruse koje im prenesu deca, osim ako nisu hronični pacijenti. Kovid se pripitomio ali još uvek ga nismo pobedili", rekao je dr Milićević.

Virusi uglavnom prođu sami, kaže pedijatar.

"Mogu dati komplikacije kod onih pacijenata koji imaju još neko pridruženo ili hronično oboljenje: upalu pluća, upalu mozga i moždanih ovojnica, ali srećom ove komplikacije su veoma retke. Najvažnije je da se miruje, bilo da je reč o detetu ili odrasloj osobi, i to barem tri dana", savet je dr Saše Milićevića.

Hidriranje

Ako je reč o stomačnim virusima koje prate dijareja i povraćanje, veoma je važno da deca budu hidrirana.

"Mora se davati dovoljno tečnosti, ali nisu dovoljni samo voda i čaj, već tečnosti bogate kalijumom, natrijumom... To su sredstva koja se kupuju u apoteci kada dete povraća ili ima proliv. Dehidratacija nije samo gubitak vode već i minerala i elektrolita. U tim danima potrebna je blaga hrana. Supice iz kesice su veoma dobre zbog elektrolita. Treba poštedeti organe za varenje od teške hrane, jer stomačni virusi izazivaju upalu sluznice naših creva i organa za varenje. Retko virusi ostave teže posledice, najčešće govorimo o malom krvarenju ili sukrvici, najčešće zbog toga što neki kapilar pukne od naprezanja ili dete bude „kliconoša“ ako je reč o salmoneli, šigeli, kampilobakteru."

Javiti se lekaru ako tegobe potraju

Ako simptomi traju duže od tri dana, potrebno je javiti se lekaru.

"Ako je reč o sumnji na kovid kod dece, ako roditelji imaju kovid, onda se odmah treba javiti lekaru. U drugim slučajevima, pošto su velike gužve i preopterećena je pedijatrijska služba, ne treba na prvi simptom juriti kod pedijatra. Izdvojte dete iz kolektiva i posmatrajte kako se oseća", savetuje dr Milićević. "Kovid nam je još uvek za vratom. Blaži su simptomi, a mnoge osobe uopšte i nemaju simptome, već saznaju da imaju kovid tek kada urade test, pred putovanje na primer. Kovid će preći u infekciju s kojom ćemo se sretati i neće davati jake simptome."

Yumama/K1