Sve što je tvrdo, lepljivo, gumeno i malo predstavlja potencijalnu opasnost za malu decu od gušenja. Zato se mnogi roditelji pitaju u kom uzrastu dete može da uzme žvakaću gumu?

Američka pedijatrijska akademija preporučuje da pričekate dok dete ne navrši pet godina pre nego što mu date žvakaće gume. Ovo je obično uzrast kada deca mogu dobro da žvaću, razumeju koncept pljuvanja i znaju da ne smeju da progutaju žvakaću gumu.

"Prvo podsetite dete da to nije hrana ili slatkiš, već nešto što treba žvakati, a zatim ispljunuti“, savetuje dr Denis Skot i dodaje da zbog oblika i veličine žvakaće gume u obliku kuglica najbolje je da izbegavate dok dete ne poraste.

"Detetu demonstrirajte kako da žvaće i ispljune žvaku. Možda ćete na to morati da podsetite dete nekoliko puta jer je do sada svaku hranu žvakalo i gutalo, pa mu u početku žvakanje i izbacivanje neće biti prirodno“, ističe Skot i objašnjava da roditelji kažu detetu da ispljune žvakaću gumu kada ona izgubi ukus.

Kliničke studije pokazale su da žvakanje žvakaće gume bez šećera 20 minuta nakon jela može da spreči karijes. Sa druge strane, žvakaća guma takođe može da prouzrokuje neke probleme, poput problema sa vilicom i probavnih komplikacija. Prema mišljenju stomatologa dr Garija Lia, preterano žvakanje može da prouzrokuje disfunkciju temporomandibularnog zgloba.

On je takođe istakao da ksilitol u žvakaćoj gumi bez šećera može da prouzrokuje gasove.

dete-žvaka.jpg
Shutterstock 

Što ako dete proguta žvakaću gumu?

Iako od toga mnogi roditelji strahuju, obično nema razloga za brigu. „Gutanje žvake nije problematično osim ako se ne proguta velika količina u kratkom periodu, što bi moglo da dovede do začepljenja“, tvrdi dr Skot.

Iako neki tvrde da žvakaća guma može da ostane u probavnom traktu i do sedam godina, to nije istina. Ne ostaje u želucu, već se kreće kroz probavni trakt i uklanja putem stolice.

Koje žvakaće gume su najbolje za decu?

Prema stomatolozima, najbolja žvakaća guma za decu je ona koja je bez šećera i sadrži ksilitol. Imajte na umu da se deci verovatno neće svideti žvakaće gume sa jakim ukusom mente.

(Yumama)