Počeli su da pize ili da se kreću, postaju mali istraživači koji grabe sve i sve žele da probaju...poznata vam je ova faza razvoj, ali ona krije i veliku opasnost. Još nisu svesni šta smeju, a šta ne smeju da se stavi u usta i jedna mali trenutak nepažnje može da bude jako opasan, zbog čega su stručnjaci upozorili roditelje šta je to što zapravo najčešće izaziva gušenje kod male dece.

Hrana

Kada spomenemo gušenje dece, većina roditelja najpre pomisli na hranu. Naime, upravo je to jedan od najčešćih razloga zbog kojeg dolazi do gušenja koji je prema podacima stručnjaka, četvrti uzrok nenamerne smrti u dece mlađe od pet godina. Dakle, kako biste zaštitili svoje mališane, pobrinite se da sva hrana koju poslužujete bude narezana na malene delove koje će dete lako sažvakati i nemojte ih ostavljati bez nadzora tokom obroka. Isto tako, određenu hranu bolje je da izbegavate. To su namirnice poput viršli, kokica, celih orašastih plodova, sušenog voća, grožđa i tvrdog sirovog povrća ili voća.

Igračke

Osim hrane, veliku opasnost od gušenja kod dece predstavljaju igračke, naročito one minijaturne ili igračke koje se sastoje od mnogo sitnih delova.To su uglavnom kockice, baloni, kinetički pesak, baterije, perle ili drugi ukrasni predmeti koji se često nalaze na dečijim igračkama.

Tableta za mašinu za sudove
Shutterstock Tablete za mašinu za sudove

Kućni predmeti, posebno oni u kuhinji

Uobičajeni predmeti iz domaćinstva koji mogu predstavljati opasnost od gušenja uključuju baterije koje se najčešće nalaze u daljinskim upravljačima, magnete, deterdžent u kapsulama, kovanice, lekovi kao i hrana za kućne ljubimce.. Stručnjaci zato upozoravaju da je potencijalno opasne predmete potrebno držati podalje od dece.

(Yumama)