Autizam je neurorazvojni poremećaj čiji se simptomi mogu primetiti već u prvim godinama života. Karakterišu ga problemi u socijalnoj interakciji i komunikaciji, kao i repetitivni, stereotipni obrasci ponašanja, aktivnosti i interesovanja.

Deca sa autizmom često mogu da imaju ograničena interesovanja što može značajno da utiče na navike u ishrani i izbor hrane. Iako ste možda čuli za dijetu bez glutena ili kazeina koja navodno može da utiče na simptome autizma, mnogobrojne naučne studije su dokazale da je to nije istina. Zvanično ne postoji dokaz koji može da podrži ovaku promenu ishrane kod autistične dece.

Za decu sa autizmom hranljiv i uravnotežen plan ishrane jako je bitan, kao i za svu ostalu decu. Ono što stručnjaci ističu kao problem jeste što deca sa ovom vrstom poremećaja izbegavaju određenu hranu ili imaju ograničenja u pogledu onoga šta jedu, kao i teškoće da budu mirna i sede tokom obroka. To su stvari koje mogu bitno da utiču na to kako se hrane i koliko zapravo mogu da unose hranljivih materija koje su im potrebne.

Deca sa autizmom ponekad mogu da budu veoma osetljiva na mirise i ukuse, zbog čega ne iznenađuje što više vole prilično blagu hranu. Isto tako, nedovoljna osetljivost na ukus ili miris može da znači da preferiraju jače ukuse. Određeni mirisi i ukusi mogu biti izvor intenzivnog zadovoljstva, ali isto tako i otpornosti prema određenoj hrani, kako se navodi na zvaničnom sajtu Nacionalnog društva za autizam.

Dete, hrana, supa
Shutterstock Dečak jede čorbu

Stoga pokušajte da modifikujete hranu kako biste im omogućili da više uživaju u njoj, na primer, pireom. Takođe, novu hranu ili teksture možete da uvodite u manjim količinama, kako bi im se postepeno smanjila osetljivost na ukuse i mirise.

Na pomenutom sajtu se savetuje da prvo pustite dete da je samo pogleda, dodirne, zatim mu dozvolite da stavi hranu na tanjir, pomiriše, proba, stavi u usta, zagrize, žvaće i proguta. Pokušajte da ne reagujete negativno na ispljunutu hranu. Ovo im pomaže da se osećaju prijatno sa različitim namirnicama.

Navedeni koraci bi mogli da potraju mesecima jer je najvažnije da ne forsirate ili prisiljavate dete da jede, glavni cilj je da ga privolite da proba različitu vrstu hrane i da se oseća prijatno dok je jede. Ostale smernice o načinu rešavanja problema hranjenja autistične dece možete da pogledate detaljno na sajtu Nacionalnog društva za autizam.

(Yumama)