Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je danas da je tuberkuloza potvrđena kod devetoro dece iz tog grada. U pitanju je osmoro dece iz osnovne škole, i jedno dete predškolskog uzrasta.

Ova bolest najčešće zahvata pluća, ali može da zahvati i druge delove tela, kao što su plućna maramica, moždane opne, kosti, bubrege...

Bakteriju koja je izaziva čak 90 odsto populacije ima u telu preko vakcinacije (BCG koja se prima na rođenju)  ili kontakta a ćelije našeg odbrambenosg sistema sprečavaju razvoj bolesti. 5 odsto ljudi posle kontakta sa bacilom ne uspe da se odbrani i potom oboli,a drugih 5 odsto oboli kasnije u životu kada jako oslabi imuni sistem.

Simptomi tuberkuloze

  • Kašalj koji traje duže od 2-3 nedelje.
  • Povišena temperatura.
  • Noćno znojenje.
  • Gubitak apetita.
  • Gubitak na težini.
  • Iskašljavanje krvi.

Kako se postavlja dijagnoza?

Na osnovu simptoma koji traju najmanje 3 nedelje i podataka o kontaktu sa obolelim, može se posumnjati. Neophodno je da se uradi rendgenski snimak pluća, ali jedina sigurna potvrda ove bolesti je je mikrobiološki pregled ispljuvka ili krvi, urina, tečnosti iz plućne maramice...

Daje se tri uzastopna uzorka, a može da pomogne i Tuberkulozna proba, tačnije kožni test.

pedijatar-kašalj.jpg
Shutterstock DEvojčica koja kašlje na pregledu kod lekara

Kako se prenosi?

Tuberkuloza se prenosi kapljičnim putem (prilikom kijanja, kašljanja i govora), a osoba se može zaraziti i udisanjem samo nekoliko takvih bacila. Najveći rizik od infekcije imaju članovi porodice obolelog.

Kako se leči tuberkuloza?

Tuberkuloza se uspešno leči kombinacijom lekova, najmanje 6 meseci. Lekovi se uzimaju svakodnevno 2-4 nedelje u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja, a potom do 6 meseci nekoliko puta nedeljeno kod kuće.

Potrebna je adekvatna ishrana, odmor, boravak na svežem vazduhu, pravilna higijena prostorija u kojima oboleli boravi.

(Yumama)