Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECI JE OMILJENA IGRAČKA, A MOŽE DA IZAZOVE GUŠENJE: Medicinska sestra upozorila na simptome zbog kojih morate u Hitnu

Medicinska sestra je upozorila sve roditelje da igračka koju deca obožavaju i koja je vrlo korisna za razvoj, može da bude i opasna.

 Kinetički pesak, dete Izvor: Shutterstock

Kada biramo igračke za decu treba da budemo vrlo pažljivi jer postoje brojna upozorenja da neke od njih mogu da naprave mnogo više štete nego koristi. Jedna od takvih je i sve popularniji kinetički pesak koji danas može da se kupi gotovo u svakoj prodavnici.

Medicinska sestra Sara koja sa koleginicom vodi Instagram profil u kom pomažu roditeljima u odgajanju dece i upozoravaju na opasnosti sa kojima mogu da se susretnu, ukazala je i na kinetički pesak.

Iako je kinetički pesak odlična senzorna igračka i nema štetnih hemikalija, kod najmlađih bi mogla da izazove gušenje.

"Kinetički pesak je napravljen od peska i dimetikona (polidimetilsiloksan). Dimetikon je silikonski spoj koji se koristi i u kremama za pelenski osip i smatra se minimalno toksičnim. Iako kinetički pesam nije otrovan, predstavlja veliku opasnost od gušenja", objasnila je Sara, i dodala:

"Ako dete pojede velike količine, to može da uzrokuje zatvor ili, u težim slučajevima, gastrointestinalnu opstrukciju. Pojede li malu količinu kinetičkog peska, ponudite mu vodu da ispere pesak iz usta i stomaka. Kinetički pesak trebalo bi da se izbaci prilikom pražnjenja creva."

 Kinetički pesak, dete
Dete se igra sa kinetičkim peskom
Izvor: Shutterstock

Sara je istakla i koji simptomi ukazuju na to da biste ipak trebali posetiti lekara ako dete slučajno progura kinetički pesak, a to su:

  • Nadutost.
  • Problemi sa varenjem (bolovi u stomaku, grčevi, zatvor).
  • Povraćanje.
  • Odbijanje jela ili nedostatak apetita.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica