Kada biramo igračke za decu treba da budemo vrlo pažljivi jer postoje brojna upozorenja da neke od njih mogu da naprave mnogo više štete nego koristi. Jedna od takvih je i sve popularniji kinetički pesak koji danas može da se kupi gotovo u svakoj prodavnici.

Medicinska sestra Sara koja sa koleginicom vodi Instagram profil u kom pomažu roditeljima u odgajanju dece i upozoravaju na opasnosti sa kojima mogu da se susretnu, ukazala je i na kinetički pesak.

Iako je kinetički pesak odlična senzorna igračka i nema štetnih hemikalija, kod najmlađih bi mogla da izazove gušenje.

"Kinetički pesak je napravljen od peska i dimetikona (polidimetilsiloksan). Dimetikon je silikonski spoj koji se koristi i u kremama za pelenski osip i smatra se minimalno toksičnim. Iako kinetički pesam nije otrovan, predstavlja veliku opasnost od gušenja", objasnila je Sara, i dodala:

"Ako dete pojede velike količine, to može da uzrokuje zatvor ili, u težim slučajevima, gastrointestinalnu opstrukciju. Pojede li malu količinu kinetičkog peska, ponudite mu vodu da ispere pesak iz usta i stomaka. Kinetički pesak trebalo bi da se izbaci prilikom pražnjenja creva."

Kinetički pesak, dete
Shutterstock Dete se igra sa kinetičkim peskom

Sara je istakla i koji simptomi ukazuju na to da biste ipak trebali posetiti lekara ako dete slučajno progura kinetički pesak, a to su:

  • Nadutost.
  • Problemi sa varenjem (bolovi u stomaku, grčevi, zatvor).
  • Povraćanje.
  • Odbijanje jela ili nedostatak apetita.

(Yumama)