Roditelji male dece znaju koliko kašalj može biti uporan, ali svaki put kada čuju dete koje kašlje, pogotovo noću, uplaše se. Doktorka Olivera Ostojić, načelnica dečije klinike KBC "Dragiša Mišović" gostovala je u emisji "Jutro" na TV Prva i tom prilikom je otkrila zbog čega se tako često javlja kašalj, ali i šta roditelji mogu da urade kako bi detetu koje muči kašalj olakšali noć i spavanje.

"Roditleji se dosta plaše kašlja, a nije ni čudo jer on zaista zna da iscrpljuje, kako decu, tako i nas. Najčešće nastaje kod virusnih respiratornih infekcija, kod manje dece je to veći problem, pogotovo je to noćni kašalj. Nastaje i kod alergijskih bolesti koje sad trenutno nisu najaktuelnije i postoji još puno razloga zašto nastaje. Kašalj je odbrambeni mehanizam, na taj način dete eliminiše čestice koje su dovele do njega. Ne treba ga se puno plašiti, ako dete izgleda dobro i ako to nije onaj alergijski kašalj koji može da dovede do komplikacija. Kašalj može da bude i dobar", započela je dr Ostojić i objasnila kod koga se najčešće javlja kašalj:

"To su dečica mlađeg uzrasta, do treće ili pete godine života, posebno ovi mališani u prvoj godini života koji imaju akutnu virusnu respiratornu infekciju koja počinje sa curenjem nosa, sa slivanjem sekreta, pogotovo noću, niz gornje disajne puteve za koji oni još nemaju refleks da mogu da iskašlju i da time smire kašalj. To slivanje ih davi i guši, i onda stvarno imamo neprespavane noći. To obično bude par dana nakon početka, dok taj sekret nađe svoj put."

Da li možemo da sprečimo kašalj, pogotovo noćni?

"Može da se ublaži, naravno. Kada vidimo da dete ima respiratornu infekciju sa curenjem nosića, temperaturom, bolovima u grlu, prvo što ide je obavezna intenzivna higijena nosa. To podrazumeva čišćenje nosića sa raznim rastvorima hipertonim ili izotonim, koji se svakodnevno više puta prskaju u nos. Na taj način ćemo da obezbedimo prohodnost nosića kako se taj sekret iz gornjih disajnih puteva ne bi slivao ka dole", posavetovala je doktorka, i dodala odlične savete kada je noć u pitanju:

"Provetrenost prostorije i higijena prostora je važna, da se vazduh ovlaži u prostoriji, da podignemo dete na 30 stepeni ili manje, na jastuk, da se taj dušek nekako podigne da ne bi bilo direktnog slivanja već da imamo nekako prirodniji put. Stavite detetu pored kreveta čašu sa vodom kako bi moglo grlo da ovlaži, to će mu takođe pomoći."

bolest-kašalj-deteđ.jpg
Shutterstock Dete kašlje

Zašto se kašalj produžava i posle terapije?

"Akutni kašalj traje 3-4 nedelje, a posle terapije se produži zato što je sluznica naših disajnih puteva oštećena tim iritanskom, i potrebno joj je neko vreme da se ponovo regeneriše i da preuzme svoju ulogu koju je imala i pre infekcije. Deca nisu zarazna po okolinu tada. Oni mogu da kašlju i 3-4 nedelje, ali tada nisu infektivni", objasnila je doktorka Ostojić.

Biljni preparati protiv kašlja

Pored inhalacija koje lekar može da prepiše i drugih medikamenata, postoje i biljni lekovi koji mogu da pomognu. Doktorka je posavetovala da su med i bršljan odlični za smirivanje kašlja, pa preporučila i sirupe koji ih sadrže.

Dete, med, kašika
Shutterstock Med pomaže kod kašlja

Treći krajnik kao uzrok kašlja

"Često je uzrok i treći krajnik. Kada dete hrče, diše na usta, ima učestale infekcije, mi ih šaljemo kod ORL lekara. Ako on primeti da je krajnik uvećan i ima potrebe za operacijom, preporučiće je. Obično se to radi od 3. godine, ali ako ometa dete onda može da se uradi i ranije", rekla je doktorka OStojić.

(Yumama)