Streptokok A hara svetom i napada brojnu decu, a veliki broj njih završi u bolnici sa veoma teškim simtomima. Jedna majka objasnila je kako je njena ćerka (6) zadržana u bolnici jer zbog streptokoka A nije mogla da hoda. Želela je da ispriča svoje iskustvo kako bi pomogla drugim roditeljima da obrate pažnju.

"Bilo je veoma zabrinjavajuće. Gledala sam je i mislila da li ću iz bolnice izaći bez svoje ćerke. I doktor je bio zabrinut", ispričala je majka.

Njena šestogodišnja ćerka se oko 18 sati požalila na svrab stomaka, a kada ju je majka pogledala, primetila je da na njenom stomaku i kolenu ima trag koji podseća na ujed komarca. Dala joj je antihistaminik i više nije razmišljala o tome jer je mislila da ju je bubica ujela i da se pojavila mala alergija.

Međutim, sledećeg jutra u 6 primetila je da njena ćerka ima visoku temperaturu i da se osip proširio. Bio je vrlo čudan osip, ravan i vruć na dodir.

Nakon tri i po sata, njena ćerka je počela da otiče. Mama je odlučila da ne čeka i da je odvede u Hitnu pomoć. Lekari su verovali da je u pitanju alergijska reakcija, ali kako je nastavila da otiče u rukama, licu i limfnim čvorovima, odlučili su da je prebace u bolnicu.

Mama, bolnica, dete
Shutterstock Mama sa ćerkom u bolnici

Tamo su joj dali antibiotik i uzeli su uzorak krvi i bris grla. U ovim analizama dijagnostikovana je infekcija streptokokom A.

"Izgubila je sposobnost hoda. Svaki zglob joj je bio otečen, bila je potpuno crvena i i dalje je imala visoku temperaturu. Cele noći lek nije delovao, a ona je bila budna i veoma nestašna. Dali su joj drugi lek, a moja ćerka je vrištala od bolova. Izgubila je mogućnost hoda, ali i govora. Lekari su nastavili da prate njeno stanje, a u bolnici smo bile dva dana", govori mama.

Pedijatrija, dete, bolnica, lekar
Shutterstock Mama i ćerka u bolnici

Na svu sreću, 48 sati kasnije njeno stanje se poboljšalo. Otok se smanjio i poslali su ih kući sa antibiotskom terapijom. Međutim, devojčici su ostale neke trajne posledice, uključujući oštećenje bubrega i sekundarne infekcije. Oporavila se kod kuće i vratila se normalnom životu.

"Lekari su nam rekli da je infekcija rano primećena, i da je to razlog što je uspela brzo da ozdravi", kaže mama i upozorava roditelje da ne čeka već da reaguju na prve simptome bolesti kod dece.

(Yumama)