Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZGRADITE JAKE KOSTI KOD DECE: 3 ključna sastojka koja će im obezbediti dobro zdravlje za ceo život

Autor Radmila Ilić

Pogledajte kako možete pomoći detetu da izgradi zdrave kosti.

 deca na raspustu.jpg Izvor: Shutterstock

Zdravlje kostiju ne treba uzeti zdravo za gotovo, a jake kosti u detinjstvu su dobar početak za zdrav život. Skoro svu gustinu kostiju gradimo kada smo deca i tinejdžeri, izgradnja se obično završava oko 20. godine i bitna je za sve naredne godine života.

Deca sa jakim kostima imaju veće šanse da izbegnu slabost kostiju kasnije u životu. Roditelji im mogu pomoći tako što će se pobrinuti da deca dobijaju 3 ključna sastojka za zdrave kosti: kalcijum, vitamin D i vežbanje.

Možda će vas zanimati

Kalcijum

Kalcijum je mineral poznat po izgradnji zdravih kostiju. Nalazi se u mlečnim proizvodima, pasulju, nekim orašastim plodovima i semenkama, kao i lisnatom povrću. Takođe se često dodaje hrani kao što su sok od pomorandže ili žitarice.

Kako roditelji da pomognu?

Ohrabrite svoju decu da jedu hranu sa visokim sadržajem kalcijuma:

Ako vaše dete jede mlečne proizvode, vaš lekar vas može posavetovati koliko treba da poslužite detetu u odnosu na njegovu starost. Mlađoj deci će trebati 2-3 porcije mlečnih proizvoda dnevno, dok je za stariju decu preporuka 4 porcije.

Zamenite uobičajenu hranu hranom sa visokim sadržajem kalcijuma. Kupite bademov puter umesto putera od kikirikija ili sok od pomorandže obogaćen kalcijumom umesto običnog soka od pomorandže.

 Dete, mleko
Deca piju mleko
Izvor: Shutterstock

Vitamin D

Ovaj vitamin pomaže telu da asorbuje kalcijum, ali većina dece ne jede mnogo hrane bogate vitaminom D. Zbog toga zdravstveni radnici često preporučuju suplemente, a čak i bebe treba da ga koriste.

Kako roditelji mogu da pomognu?

Pitajte svog lekara koliko vitamina D je potrebno vašem detetu i koji su najbolji načini da ga dobije.

Zaštitite kožu vašeg deteta kremom za sunčanje, odećom ili hladom. Osim hrane i suplemenata, ljudi vitamin D dobijaju i izlaganjem suncu. Nažalost, previše izlaganja suncu danas povećava rizik od raka kože u kasnijem životu, zato je važno da kožu uvek adekvatno zaštitite.

 Dete, more, sunce, naočare
Devojčica nosi naočare za sunce
Izvor: Shutterstock

Vežbanje

Naši mišići postaju jači što ih više koristimo. Isto važi i za kosti, i zato, ohrabrite decu da vežbaju!

Aktivnosti poput hodanja, trčanja, skakanja i penjanja su posebno dobre za izgradnju kostiju. One koriste snagu naših mišića i gravitaciju da izvrše pritisak na naše kosti, a taj pritisak čini da telo izgradi jače kosti.

Aktivnosti kao što su vožnja bicikla i plivanje ne stvaraju ovaj pritisak koji nosi težinu. Oni su odlični za opšte zdravlje tela, ali ne utiču na jačanje kostiju.

Kako roditelji da pomognu?

Uverite se da vaše dete ima najmanje sat vremena fizičke aktivnosti svakodnevno, uključujući vežbe nošenja težine.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica