Streptokok A je u punom jeku kada su deca u svetu, ali i u Srbiji u pitanju. Simptomi su do sada poznati, međutim, jedna majka je objavila nov simptom koji se do sada nije sretao.

Usred noći odvela je devetomesečno dete kod doktora koji je rekao da beba ima konjuktivitis, iako je majka primetila da ima simptome streptokoka A jer je patila od bolnog grla i imala je jasan crveni osip po licu.

Međutim, doktor nije smatrao da treba da se uzme bris bebi. Narednog jutra je majka u 5 ujutru ušetala u bebinu sobu, i zaprepastila se onim što je videla. Bebino lice bilo je potpuno prekriveno krvlju koja je tekla iz nosa.

Odmah ju je odvela u drugu bolnicu gde su i ustanovili da beba ima Streptokok A.

"Ovo krvarenje iz nosa uzrokovao je streptokok A. Bio je toliko agresivan u grlu, lice mog deteta je oteklo, uši su mu se upalile i pritisak koji su vršile doveo je do krvarenja iz nosa", rekla je i dodala da roditelji uvek treba da veruju svom instiktu.

nos-prehlada-dete.jpg
Shutterstock Mama briše nos bebi

Simptomi invazivnog streptokoka A

Streptokok grupe A poznat je kao Streptokokus piogenes, bakterija koja može da izazove blage bolesti poput upale grla i kožnih infekcija, uključujući upale krajnika, impertigo i šarlah.

U retkim slučajevima, ova bakterija može da izazove i bolest koja je opasna po život, intenzivnu streptokoknu bolest grupe A.

Nacionalna zdravstvena služba navodi da postoji četiri ključna znaka invazivne bolesti:

  • Visoka temperatura iznad 38 stepeni
  • Jaki bolovi u mišićima
  • Lokalizovana osetljivost u mišićima
  • Crvenilo na telu

Invazivna bolest se dešava kada bakterije probiju imunološku odbranu tela. To se može dogoditi ako dete ima oslabljen imuni sistem ili pati od neke druge bolesti.

Streptokok A može da izazove i šarlah koji može da dovede do ozbiljnih problema, ako se ne leči antibioticima.

(Yumama)