Afte se često mogu sresti u dečijem uzrastu. To su male ranice koje se javljaju na unutrašnjoj strani obraza ili usana, na dnu desni i na ili ispod jezika. Mogu da budu veoma bolne kada dete jede ili pije, pa čak i kada pere zube.

Afte se razlikuju od herpesa (plikova groznice) koji je uzrokovan virusom i nalazi se izvan usta ili oko usana, na obrazima, bradi ili u nozdrvama. Herpes je zarazan, ali afte nisu.

Simptomi afti

Pojavljuju se kao okrugle, bolne otvorene rane koje imaju belu ili žućkastu opnu i crvenu liniju koja ih ograničava. Većina je mala i plitka, ali povremeno može da bude veća i dublja.

Najčešće se afte pojavljuju pojedinačno, ali mogu da se jave i u manjim grupama. Ponekad dete može da oseti da ga neki deo unutrašnjosti usne duplje pecka pre nego što se afta pojavi.

Afte
Shutterstock Afte

Koliko se leče?

Potrebno je oko dve nedelje da se afte zaleče. U tom periodu rane mogu da budu bolne, a prva tri do četiri dana su najgora. Zarastaju bez ožiljka, osim ako su veoma velike i duboke.

Obično nisu potrebni nikakvi lekovi, ali ako se dete žali na bol, možete pitati farmaceuta ili pedijatra za preporuku nekog gela ili leka.

Ako se zadrže i posle nekoliko nedelja ili se stalno vraćaju, posetite lekara.

Doktor, dete, grlo
Shutterstock Doktorka pregleda usta detetu

Kako roditelji mogu da pomognu detetu sa aftama?

Da biste pomogli detetu da afte budu manje bolne i da sprečite da se ponovo pojave, ohrabrite svoje dete da:

  • Izbegava da jede abrazivnu hranu, kao što su čips i orašasti plodovi, koji mogu da iritiraju desni i osetljiva tkiva usta.
  • Koristi samo četkice za zube sa mekim vlaknima i pazi da četkicom ne pritiska previše jako.
  • Ne koristi hranu na koju je alergično.
  • Izbegava začinjenu, slanu i kiselu hranu (kao što su limun i paradajz) koji može da iritira osetljive rane u ustima.

(Yumama)