Bolest koja se širi među decom u svetu, ali i u Srbiji je Šarlah. Izaziva je bakteija Streptokoka A, a prijavljeno je više slučajeva i u beogradskim vrtićima.

Broj dece u Velikoj Britaniji je u drastičnom porastu, čak devetoro njih je izgubilo život, a kako bi upozrili druge roditelje, roditelji otkrivaju i prve simptome koje su deca imala. Rano otkrivanje ove bolest ima veliku prednost u lečenju.

Na tekst o mami iz Britanije, i naše majke dale su komentare u kojima su istakle svoje iskustvo kada je ova bolest u pitanju.

"Moja ćerka je upravo završila sa antibioticima. Kako je imala respiratorni virus, visoka temperatura i kašalj, čekala sam da prođe. Međutim, i posle 8 dana, i dalje je imala visoku temperaturu 39-40. Pozvala sam pedijatra i rekla sam na pregledu da sam jednog dana primetila neki blagi osip po donjem delu stomaka i da sam pomislila da je alergija na neki sirup. Ona mi je odmah rekla da to može biti znak streptokoke, uradila bris i bio je pozitivan. Obratite pažnju i na to, ja nisam znala da i to može biti znak streptokoke", napisala nam je jedna mama.

Komentar o Šarlahu
Printskrin, Facebook/ Yumama Komentar o Šarlahu

Druga je ipak upozorila da je bolja situacija ako se osip pojavi na telu, jer kako kaže, u drugim situacijama može da ugrozi srce deteta.

"Moj sin nije mogao da jede i na kraju je malaksao. Šarlah nije šala, završili smo u bolnici ali hvala Bogu sve je prošlo kako treba. Šarlah ako se ne izlije na telu, hoće srce da napadne", napisala je druga mama.

Komentar o Šarlahu
Printskrin, Facebook/ Yumama Komentar o Šarlahu

(Yumama)