Crveni obrazi kod dece su česti u hladnim danima, a iako deluju simpatično, nekada mogu da budu i prvi znak bolesti. Crveni obrazi mogu da budu prvi simptom virusnog oboljenja koje se naziva i Peta blest.

Peta bolest je posebno česta kod dece uzrasta od 5 do 15 godina, a poznata je po osipu koji detetu čini obraze jarko crvenim. Nekoliko dana kasnije, osip se širi na trup, ruke i noge, a obično traje od jedne do tri nedelje.

Simptomi pete bolesti

  • Niska temperatura
  • Glavobolja
  • Zaćepljen nos ili nos koji curi
  • Osip se pojavljuje nakon nekoliko dana

Osip počinje na licu, a onda se crvene mrlje pojavljuju na grudima, leđima, rukama i nogama. Može da izaziva svrab, a posle nekoliko dana poprimi izgled čipkaste mreže.

Kod starije dece i odraslih ova bolest možda neće izazvati crvenilo na obrazima, ali može da dovede do oticanja zglobova i bola koji može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, a veoma retko, godinama. Vremenom obično nestane bez ikakvih trajnih problema.

Kako se prenosi peta bolest?

Petu bolest izaziva parvovirus B19 koji se širi kapljicama kada zaražena osoba kija, kašlje ili dodiruje površine. Najzarazniji su pre nego što se pojavi osip, kada simptomi izgledaju kao kod obične prehlade. Dok se osip pojavi, telo se već neko vreme bori protiv infekcije, i osoba više nije zarazna. Deca obično ne šire infekciju kada imaju osip.

Crveni obrazi, Peta bolest
Shutterstock Crveni obrazi su simptom Pete bolesti

Kako se leči peta bolest?

Petu bolest izazivaju virusi pa se ne može lečiti antibioticima, a u većini slučajeva je to blaga bolest koja sama po sebi nestaje i nisu potrebni lekovi.

Obično se deca osećaju dobro i samo im je potreban odmor, a nakon što temperatura i simptomi prehlade nestanu, nema potrebe za lečenjem osim ako imate neprijatnosti oko osipa. Ako osip svrbi dete, pitajte lekara za savet o ublažavanju nelagodnosti. Nikada nemojte da dajete aspirin svom detetu jer je povezan sa retkom, ali ozbiljnom bolešću.

Glavobolja, dete, prehlada
Shutterstock Dete koje se žali na glavobolju

Da li može da se izbegne peta bolest?

Ne postoji vakcina koja bi sprečila ovu bolest, ali nakon što neko ima petu bolest, neće je ponovo dobiti. Njihov imunitet nakon infekcije traje ceo život.

Temeljno i često pranje ruku svakako je najbolji način da izbegnete virus koji izaziva šetu bolest i može da pomogne u sprečavanju brojnih infekcija.

(Yumama)