Prosto je nemoguće zabraniti detetu da gleda crtane filmove i ostale sadržaje namenjene za njihov uzrast na mobilnom ili tabletu. Bez obzira koliko vremena da provedu ispred ekrana njihov mozak je kao sunđer - "upija sve". Iako to ne mora nužno da znači da šteti njihovo razvoju, posebno kada je govor u pitanju, često se dešava da ukoliko gledaju crtane na stranom jeziku pre ga usvoje nego svoj maternji. Upravo je mama Marija za naš portal podelila svoje iskustvo kako je ćerka (2) gledajući pesmice na engleskom jako brzo načila abecedu, brojeve i boje.

" Mnogo voli da gleda, sluša i đuska uz pesmice na engleskom jeziku. Milslila sam da je za nju to super zabava, a sadržaj je bio skroz prilagođen njenom uzrastu. Nisam previše obraćala pažnju dok jedno jutro nije počela da broji na englesko i izgovara tečno ceo tekst pesmice, ostala sam u šoku. Prvo sam pitala supruga da li je sa njom učio, ali smo vrlo brzo shvatili da je ona sve to sama pokupila slušajući pesmice svaki dan. Iako mislim da je sjajno da već zna neke reči na stranom jeziku, malo me je strah kako će to uticati na usvajanje srpskog jezika", ispričala je Marija.

Većina roditelja se danas hvali što njihovo malo dete već zna dosta reči na engleskom. Međutim mišljenja stručnjaka su podeljena kada je ova tema u pitanju.

deca-crtani film-tablet.jpg
Shutterstock Deca gledaju crtane filmove

Logoped Nataša D. Čabarkapa objasnila je za Yumamu da ukoliko je dete u kritičnom periodu za progovaranje, živi u Srbiji, oba roditelja govore sprski, bazni jezik mora da bude srpski.

"Pre početka učenja stranog jezika, potrebno je da dete ovlada maternjim jezikom. Baza maternjeg jezika mora biti čvrsto utemeljena, kako bi izgradnja onoga što tek dolazi bila stabilna i kvalitetna. Loše je to što deca vrlo često bivaju izložena sadržajima stranog jezika pre prvog rođendana i navedeni sadržaji nisu usklađeni sa trenutnim potrebama deteta, a to je jasan govorno-jezički model potreban za učenje maternjeg jezika.", istakla je Čabarkapa i dodala:

Logoped, dete
Shutterstock Dečak kod logopeda

"Neretko dete počne da govori na stranom jeziku (najčešće engleskom), preuzme melodiju stranog jezika, i izgovor glasova bude distorzovan (izobličen, umekšan). Dodatno, dete se navikne na pogrešan izgovor glasova i na potpuno drugačiju poziciju govornih organa pri izgovoru, tada je potreban ozbiljan rad da bi se postigle korekcije".

Prema njenim rečima rano učenje stranog jezika ima pozitivan uticaj na rzavoj deteta, ali samo pod ovim uslovima:

"Rano učenje stranog jezika pruža niz pozitivnih uticaja na razvoj deteta, pod uslovom da je govorno-jezički razvoj uredan. Naravno, ako logoped proceni da je govorno-jezički razvoj uredan i da ne postoje prepreke, možete svoje dete uključiti u neki od programa za učenje stranog jezika i tada logoped nema ništa protiv".

Dr sci Nataša D. Čabarkapa