Normalno je da koža tokom zime i hladnih dana zahteva posebnu negu. Iako bebini rumeni obraščići izgledaju neodoljivo posle šetnje, oni su odraz reakcije na hladnoću. Zato posebno obratite pažnju na dečiju negu kože koja je ionako osetljiva, a na udaru hladnog, oštrog i suvog vazduha može da ima burnu reakciju. Ovo su najčešći problemi sa kožom koje možete primetiti na svojoj bebi po hladnom vremenu:

  • Ispucale usne - posebno kada često luče pljuvačku i imaju izražen sekret u nosiću koža na usnama je izritirana i sklona pucanju. Koristite nežni balzam koji je pre svega namenjen bebama. Ako dojite slobodno nanesite na bebine usne malo svog mleka. Lanolin je takođe bezbedan.
  • Rumeni crveni obrazi - oni se posebno javljaju tokom vetrovitih dana. Važno je da bebi obavezno nanesete kremu na lice i na taj način da joj napravite zaštitni sloj od snažnih udara hladnoće.
  • Suva koža koja izaziva svrab i nervozu - Iritaciju od hladnoće roditelji često mešaju sa ekcemom. Iako je glavna razlika u dužini trajanja i terapiji koja se koristi, ukoliko redovno hidrirate bebinu kožu posebno kada izlazi napolje, onda budite sigurni da ćete izbeći iritaciju i suvoću koja izaziva svrab.
Kupanje, beba
Shutterstock Kupanje bebe

Postoji nekoliko stvari koje su ključne za zaštitu kože vaše bebe tokom zime:

  • Hidrantne kreme - koristite malu količinu kreme ili masti ako je vaša beba sklona suvoj koži. Možete je naneti na izložena mesta pre i posle izlaska napolje.
  • Promenite vreme kupanja - iako kupanje može biti lep deo rutine odlaska u krevet, bebu ne treba kupati svaki dan. Kratke kupke u mlakoj vodi najbolje su za smanjenje gubitka vlage. Izlaganje vodi, posebno vrućoj vodi, može izazvati njen gubitak na koži. 
  • Pazite kako brišete dete nakon kupanja - trljanje nije rešenje jer tako skidate zaštitni sloj kože, najbolje je da je osušite blagim tapkanjem. 
  • Koristite ovlaživač - ako primetite da je vazduh u vašem stanu prilično suv, razmislite o korišćenju ovlaživača. Više vlage u vazduhu može pomoći u smanjenju suvoće kože.
beba-nega-koža.jpg
Shutterstock Nega bebine kože

  • Izaberite mekanu i pamučnu garderobu - obucite svog mališana u meke, prozračne tkanine koje neće iritirati njihovu kožu. Izbegavajte odeću sa grubim šavovima ili etiketama koje grebu.
  • Koristite samo proizvode bez mirisa - najbolje je izbegavati sve što može da iritira bebinu kožu ili da pogorša njenu suvoću. Izaberite losione bez mirisa, sapune i deterdžente za veš prilagođen uzrastu vašeg deteta.
  • Obucite se pametno za boravak na otvorenom - ako se vaša beba previše zagreje i počne da se znoji, to može da iritira njenu kožu. Slojevi mogu  da budu od pomoći ako niste sigurni u vremenske uslove.

Retki su slučajevi kada zbog ovakve situacije treba da odete kod pedijatra, ako na vreme krenete da negujete bebinu kožu sigurno ćete izbeći probleme.

(Yumama)