Većina beba koju vidite oko ruke nosi brojanicu ili crveni konac. Mnogi ga deci stavljaju zbog pravoslavlja, neki 'zbog uroka', ali retko ko razmišlja o tome da li ih taj nakit ometa u razvoju.

Hristina Andrašević, diplomirani fizioterapeut, koja je vrlo aktivna na društvenim mrežama i svoje savete javno rado deli, dotakla se ove teme i objasnila zbog čega je takav nakit na zglobu bebine ruke nepotreban. Ona kaže da joj roditelji često šalju snimke svoje dece, a ono što je primetila na većini je da deca nose brojanice.

"Od 10 beba čije mi snimke šaljete, 9 ima brojanicu... Ne preterujem. I zato apelujem na mame! Prestanite da im stavljate brojanice na ruke! Smetaju njihovoj pokretljivosti! Na ovoj slici možda ne vidite razliku u položaju oslonca na pod i otvaranja šake (i neotvaranja šake). Nemojte davati detetu stimulaciju na ruci koja mu nije potrebna jer će se ta ruka kretati drugačije od prirodnog, a to vam ne treba", napisala je Kristina i dodala:

"Sa aspekta pravoslavlja, brojanica služi da se broje molitve, a sigurna sam da to bebe ne rade. Manite se uroka, skupljena šaka ili nemogućnost dobrog oslonca na ručni zglob je veći problem", zaključila je.

Sa njom se složila i doktorka dermatolog koja je sa svog aspekta objasnila zbog čega su brojanice bebama nepotrebne.

"Moram i ja kao dermatolog da se oglasim: brojanice se kvase, dugo im treba da se osuše, zapravo i ne stignu do sledećeg kvašenja (pranje ruku na primer) da se osuše. Na to dodamo mrtve ćelije kože koje se na/u njoj nalaze i eto nam savršene podloge za bakterije i gljivice. Poseban problem predstavlja deci sa atopijskim dermatitisom. Kad roditelji dođu sa bebama/decom u ordinaciju i kažu da se infekcija kože stalno vraća, kažem im da prvo moramo da skinemo brojanicu pa onda da damo terapiju. Prvo budu u čudu, a onda dođu da se zahvale što je problem konačno rešen", napisala je doktorka.

Brojanica, beba
Printskrin, Instagram/hristina_fiziomama Rasprava oko toga da li bebe treba da nose brojanice

Da brojanica izaziva probleme i da ovo nije samo 'prazna priča' lekara, dokaz je i jedna mama koja se javila i objasnila da je njenoj bebi baš ovaj nakit napravio problem.

"Nama je baba kupila kada je imao mesec dana i kao da stavimo... i stavili smo. I tačno nam je doktorka rekla da je sa levom rukom lenj, na levoj ruci je i bila brojanica. I kada sam danas videla objavu, sinulo mi je i zašto. Zaista nisam znala, nikad u životu ne bih stavila", napisala je mama.

Brojanica, beba
Printskrin, Instagram/hristina_fiziomama Rasprava oko toga da li bebe treba da nose brojanice

Da li i vaše bebe nose brojanice?

(Yumama)