Mala deca su jako znatiželjna i vole da si igraju baš sa onim stvarima koje ne smeju da diraju. Pošto još uvek ne znaju zašto nešto može da bude opasno, roditelji često traže te skrivene opasnosti po kući kako bi ih što pre skolnili. Medicinska sestra Niki Džarkat izdala je upozorenje na pojedine predmete u kući koje svi imamao a koje mogu da budu smrtno opasne za malu decu.

Ona je u okviru snimka koji je objavila na društvenim mrežama nabrojala najopasnije stvari, za koje roditelji možda nisu ni svesni da mogu ugrozi njihovo dete.

"Tablete za pranje suđa izgledaju poput lizalica, a mogu da izazovu ozbiljno trovanje. Umesto da ih ostavljate ispod sudopera, držite ih visoko, van domašaja dece", rekla je Niki

Na drugom mestu savetuje da se posebno obrati pažnja na police i stolice ukoliko su nestabilne. "Ako polica nije dobor pričvršćena za zid postoji opasnost da je dete povuče ka sebi, ista situacija je i sa visokim i teškim stolicama, koje za čas posla mogu da završe na njima", upozorila je.

Posebno treba voditi računa gde držite hemiju za kuću, lekove, kao i sitne ukrase i kamenčiće koje mogu da podsećaju na bombone.

"Pazite ako se dete kupa u kadi da ne stavi slučajno čep, jer zapamtite da se tako mali mogu potopiti za jedan minut u samo 30 centimetara vode", rekla je Niki.

Roditelji često nenamerno ostavljaju punjače za telefon uključene u struju, međutim to je velika opasnost da usled igre dete ne dobije opekotine ili udar. Iako je nemoguće sve rizične premete skloniti u kući, jako je važno da nigde dete ne puštate samo bez nadzora, barem do trenutka dok ne shvati da su to opasne stvari.

 (Yumama)