Koliko je značajna uloga mame u podizanju deteta, toliko je važna i uloga oca. Međutim nauka je došla do neverovatnog otkrića koliko uživanje i kvalitetno provedeno vreme sa tatom ima velike benefite i po detetovo zdravlje. Nedavna studija je otkrila da deca koja provode više vremena zajedno sa svojim očevima budu mnogo  zdravija do svog prvog rođendana. Tim istraživača je svoju teoriju objasnila na sledići način:

"Očevi su mnogo više mirniji i staloženiji u kriznim situacijama i manje drže decu "pod staklenim zvonom", zbog čega su deca mnogo otpornija na razne bolesti i čak manje oboljevaju od čestih hroničnih oboljenja kao što su astma i razne alergije".

U okviru istraživanja obuhvaćen je veliki broj domaćinstava, koji su podeljeni u tri grupe: ona u kojima mama više učestvuje u odgoju deteta, ona u kojima i otac aktivno učestvuje i na kraju porodice u kome otac nije stalno prisutan.

tata-plaža-deca.jpg
Shutterstock Tata se igra sa decom

"Normalno je da mame više brinu i žele da zaštite svoje dete, zbog čega čak i previše vode računa o njegovom zdravlju ili često bez potrebe odmah trče kod lekara. Očevi puste decu i da se isprljaju, ne peru im svaki čas ruke i ne vode dete odmah kod lekara kada se primete prvi simptomi bolesti, zato smo došli do rezultata da su deca iz takvih porodica mnogo otpornija i imaju jači imunitet".

Da ovo istraživanje nije usamljeno, govore i ranije studije koje su takođe otkrile da mentalno zdravlje oca može da ima ogroman utica čak i na društvene veštine i samo ponašanje deteta.

Istraživači sa Imperijal koledža u Londonu došli su do sličnog zaključka. Prema njihovoj studiji očevi koji su bili angažovaniji i aktivniji sa svojim bebama u prvih nekoliko meseci života imali su pozitivan uticaj na kognitivni razvoj svog mališana. Što je još važnije, istraživači su otkrili da su sve bebe, dečaci ili devojčice, imali bolje rezultate na kognitivnim testovima sa 2 godine.

(Yumama)