Odgajanje dece nije lak zadatak. Jedna stvar koju svi treba da imaju na umu je da je svako dete različito, i da pored brojnih pravila koja obuhvataju vaspitanje treba da nađete način da ih prilagodite svom mališanu.

Najgori stav je ako ste ubeđeni da znate sve, roditeljstvo se uči i koliko god puta i vi sami pogrešili to nije razlog da budete uvek sigurni da radite pravu stvar. Deca rastu i uče zajedno sa vama, to znači da je učenje na njihovim i vašim greškama od suštinskog značaja ako želite pravilno da vaspitate decu. Zato se prvo upoznajte sa najčešćim zabludama u vezi sa podizanjem dece:

"Roditelji nikada ne greše!"

Ova zabluda je zapravo prilično stara škola i sigurno je svako od nas barem jednom čuo od svojih roditelja. Prema ovom pogrešnom shvatanju, roditelji su primer za svoju decu. Sada, ne kažemo da ovo nije istina. Međutim, biti primer ne znači biti savršen. Praviti greške je ljudski i roditelji nisu izuzeti od toga. Važno je ostaviti ovu zabludu za sobom jer ona vrši veliki pritisak na decu.

Razmislite o ovome: ako verujete da su vaše roditeljske veštine savršene, da retko grešite i želite da vaše dete bude isto kao i vi, kako biste se osećali da vidite da vaše dete nije "savršeno" kao vi? Mislite li da je pritisak koji im vršite zdrav? Nije zato što može da loše utiče na njih. Štaviše, stručnjaci su potpuno svesni činjenice da roditelji stalno greše. Međutim, oni im to ne zamere jer je to sasvim normalno. Naprotiv, oni veruju da su greške savršene prilike za učenje.

"Ne govorite 'ne' svom detetu, to će ga frustrirati!"

Neki roditelji veruju da je reći "ne" svom detetu loša ideja i da umesto toga uvek treba da im daju ono što žele da budu srećni. Ako vaše dete ima bes, davanje onoga što želi kako bi prestalo da plače nije rešenje. U stvari je sasvim suprotno. Odlučan odgovor i pozivanje vašeg deteta da preispita svoj stav obično daje bolje rezultate. Samo zapamtite da budete strpljivi sa njima. Na kraju, oni su samo deca.

Znamo da ovo nije uvek lako. Ponekad je prilično teško biti strpljiv, posebno kada je njihovo ponašanje neprikladno. Međutim, vremenom ćete početi da vidite pozitivne rezultate. S jedne strane, ovo poboljšava ponašanje i stav dece. Sa druge strane, uči roditelje da čvrsto stoje u svojim ubeđenjima.

dete-svađa-mama.jpg
Shutterstock Mama i ćreka se svađaju

"Znam tačno šta mom detetu treba": Uobičajena zabluda o podizanju dece

Ovo je još jedna uobičajena zabluda o podizanju dece. To ide ruku pod ruku sa prvim koji smo spomenuli. Odgovorite na ovo: da li je zaista moguće znati sve što deca žele? Da li smo toliko empatični da možemo da uđemo u njihov um i tačno znamo šta im treba i šta žele?

Roditelji koji veruju u to imaju tendenciju da padaju u autoritarne stavove. Kao posledica toga, oni ignorišu ideje i potrebe svog deteta. Jedna od obaveza roditelja je da saslušaju njihove potrebe i pokušaju da im izađemo u susret koliko god su u mogućnosti.

"Mom detetu će se svideti ova aktivnost!"

Ludo je koliko je ovo pogrešno shvatanje uobičajeno. Mnogo (ako ne i većinu) vremena, roditelji žele da njihova deca vole iste stvari kao i oni. Što je još gore, teraju ih da učestvuju u aktivnostima koje im se ne sviđaju kako bi mogli da postignu stvari koje nisu bili u stanju. Na primer, ako volimo fudbal, možemo insistirati da ga oni vežbaju. Želimo da budu slikari, pisci, glumci, sportisti, muzičari... Umesto toga, trebalo bi da ih samo pitamo šta ih zanima.

Možda vaše dete nema iste želje kao vi. Nema ništa loše u tome, niti u podsticanju da isprobaju stvari i vide da li im se sviđaju Međutim, greška je da ih terate da rade aktivnosti u kojima ne uživaju samo zato što vi to želite. Svi želimo da radimo stvari koje nas čine srećnim, a deca nisu izuzetak!

Svađa, dete, mama
Shutterstock Mama grdi dete zbog neprikladnih reči

"Mi smo roditelji, tako da imamo moć."

Ovo je još jedno pogrešno uverenje o podizanju dece koje mnogi roditelji imaju. U mnogim slučajevima, argumenti se završavaju frazama poput "Zato što sam tako rekao!" ili "Uradićeš to jer živiš u mojoj kući!" Možete li zamisliti nemoć i frustraciju koju ovo proizvodi kod dece? Da li ste ikada pokušali da se stavite na njihovo mesto?

Zamislite koliko biste se osećali frustrirano kada bi vam šef dao takve odgovore. Vaša deca osećaju isto. Zapamtite da iako ste roditelj, oni takođe treba da imaju izvesnu nezavisnost i vođstvo. Roditelji imaju više iskustva i uvek žele ono što je najbolje za njihovu decu. Međutim, trebalo bi da uzmete u obzir i mišljenje vašeg deteta. Ovo će ih podstaći da veruju i da se oslone na vas.

Istina je da, koliko god to bilo teško, morate pokušati da se što mirnije raspravljate sa svojom decom. Dogovaranje sa svojim detetom uvek će biti bolje nego pribegavanje telesnom kažnjavanju ili besu.

(Yumama)