Svako dete ima dijareju ponekad, posebno deca koja su u kolektivu, obično ne traje dugo i često ali bitno je znati i na koji način pomoći.

Dijareju obično uzrokuju infekcije u crevima, traje 3-5 dana i prati je grčevit bol u stomaku.

Pored toga, dete može imati groznicu, gubitak apetita, mučninu, povraćanje, gubitak težine ili dehidrataciju.

Zbog čega dolazi do dijareje?

Najčešće je izazivaju bakterije, virusi ili paraziti ali nekada vam dijareja može ukazivati i na druge probleme, poput alergije na hranu, netolerancije na laktozu, celijakiju, Kronovu bolest, ulcerozni kolitis ili sindrom nervoznih creva.

Pored ovoga, dete može dobiti dijareju i u slučajevima kada pije antibiotike, ili čak kada pije puno soka ili drugih napitaka zaslađenih šećerom.

Kako pomoći detetu?

Ono što roditelji prvo mogu da preuzmu jeste da detetu nikako ne daju sportske napitke, gaziranu vodu ili sokove, sve što u sebi imaju puno šećera jer može doći do pogoršanja stanja.

Nemojte mu davati da jede masnu i prženu hranu, neka izbor padne na kuvano i grilovano. Od žitarica birajte one lako svarljive (pšenica, ovas, glazirani pirinač), ponudite detetu tost, keks, testenine, palačinke, paste, perece...

Kuvano i oljušteno povrće će takođe prijati izmučenom stomačiću. Najbolji izbor su šargarepe, krompir, tikvice, spanać, boranija.

Detetu možete dati male količine crne čokolade sa visokim sadržajem kakaa, a od voća se preporučuju banane, jabuke, kajsije, voćni kompoti...

Detetu možete dati i rastvor za rehidrataciju koji se može kupiti u apoteci i bez lekarskog uputa, ali obavezno pravite tačno po uputstvu.

Dete sa bolovima u stomaku
Shutterstock Dete sa bolovima u stomaku

Kada treba da pozovem doktora?

Obratite se lekaru ukoliko vaše dete:

- Ne mogu piti nekoliko sati
- Mokre manje nego obično
- Ima znak dehidratacije, kao što je plač sa malo ili bez suza, suva usta ili ispucale usne, osećaj vrtoglavice, deluje vrlo pospano ili manje budno
- Ima visoku temperatutu
-Ima krvi u stolicu
- Ima dijareju koja se ne popravlja nakon nekoliko dana

(Yumama/kidshealth)