Krenula je sezona virusa i prehlada, kod dece je čest simptom kašalj, koji može i pored izlečenja jako dugo da traje. Pošto su lekovi za njegovo suzbijanje zapravo štetni, ako se koriste često i dugo, evo provereni predlozi kako da pobedite dosadan i uporan kašalj kod dece:

Med

Mnoge studije su pokazale da je med bolji od mnogih lekova za ublažavanje kašlja, a i deca ga rado uzimaju jer ima sladak ukus. Deci od 1 do 5 godina dajte svaki dan ujutru na prazan stomak pola drvene ili plastične kašičice, dok celu kašičicu mogu da uzmu deca uzrasta od 6 do 11. Pazite, mlađoj deci od godinu dana se ne preporučuje med, jer može da izazove botulizam od bakterije u medu.

Pileća supa

Pileća supa je kako su naše bake govorile "prirodni antibiotik". Istaživanja pokazuju da ima protivupalno svojstvo, a njena toplota pomaže da se razgradi sekret u bronhijama.

Što više čajeva i vode

Poznato je, i to će vam svaki pedijatar potvrditi, da što se više dete hidrira to će manje da kašlje, jer suvoća grla i slabo unošenje tečnosti izaziva još jači kašalj.

Slana voda

U toplu vodu umutite malo soli i dajte detetu da grgoće, time će se pre svega smanjiti bol grla, jer njegova iritacija zapravo izaziva kašalj.

Med, limun, đumbir
Shutterstock Đumbir i limun

Đumbir

Može da olakša suv i astmatičan kašalj, jer ima protivupalno svojstvo. Takođe, je odličan za ublažavanje bola i mučnine.Pripremite umirujući čaj od đumbira dodavanjem 20 do 40 grama sveže namirnice u šoljicu tole vode. Ostavite nekoliko minuta i zasladite medom ili iscedite limun kako bi prikrili njegovu ljutoću.

Dodatni jastuk za spavanje

Dete kada muči kašalj treba da spava malo na uzvišenom, kako bi mu se što manje slivao sekret u bronhije, koji će posle teže da izbaci.

Ako detetu i pored navedenog uporno traje kašalj ili se pogoršava, idite obavezno kod pedijatra da ga pregleda.

(Yumama)

(Yumama)