Pedijatri stalno upozoravaju roditelje koliko je štetno da dete sisa palac i da treba što pre da ga odviknu od te loše navike. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da upravo sisanje palca i grickanje noktiju može da učini dete otpornije na alergije u kasnijem uzrastu.

Naučnici su pratili više od hiljade dece od pet, sedam, devet i 11 godina, nakon čega su testirani na različite alergije kada su bili malo stariji.

Rezultat istraživanja je pokazao da je 49 odsto 13-godišnjaka koji nisu sisali palac ili grizli nokte bilo pozitivno na makar jednu alergiju. Kod onih koji su u ranom detinjstvu imali barem jednu od ove dve navike samo je 30 odsto bilo pozitivno na alergije.

Dete, prst, sisanje
Shutterstock dete sisa palac

Iako se do sada isticalo da sisanje palca uzrokuje neke negativne pojave poput iskrivljenih zuba i mogućih problema sa govorom. Naučnici objašnjavaju da ta loša navika itekako ima svoje prednosti. Deca koja sisaju palac izloženi su određenim mikrobima što pozitivno utiče na razvoj imuniteta u najranijem uzrastu i samim tim deca nisu toliko osetljiva i otpornija su na alergije, viruse i bakterije.

(Yumama)