Od trenutka kada vam dete krene u vrtić sigurno ćete biti deo roditeljskih grupa na Vajberu gde pored informacija od vaspitačica, hteli vi to ili ne, bićete uvučeni u razne rasprave, komentare i kritike.

Iako ne možete da pobegnete od toga da će biti pojedinih roditelja kojima će stalno nešto smetati ili onih koji će vas vrbovati da se zajedno pobudine zbog nečega u vrtiću, pridržavajte se ovih je pet nepisanih pravila koja će vam pomoći da izbegnete dodatnu frustraciju i stres.

Svoju nervozu obavezno zadržite za sebe

Roditeljske grupe često budu prostor u kome pojedini "leče" svoje frustracije i time opterećuju druge. Neke teme jesu okidači za različite reakcije, posebno one koje se tiču dece, ali pokušajte da se suzdržite pre nego što "planete", jer će to u startu izazvati raspravu u kojoj će te upravo vi biti jedan od aktera.

Uredu je da iznesete vaš stav

Ako imate potrebu da kažete ili da se sa nekim složite, slobodno to i uradite, ali pazite na koji način se izražavate da to ne bi bilo loše protumačeno, uvek makar malo ublažite formu.

Ne postavljajte pitanja koje je bilo postavljeno više puta

Neka pitanja se često u grupi ponavljaju, kao ona koja imaju veze sa obrocima, spavanjem i sl. Pre nego što postavite pitanje, proverite malo ili jednostavno se trudite da budete u toku, da ne biste ostavili utisak nekog ko je nezainteresovan.

mama-mobilni-dete.jpg
Shutterstock Mama gleda na mobilni, dok dete crta

Konkretna pitanja i traženje jasnog odgovora

Nemojte pisati sastave i komentare. Te grupe su pre svega namenjene da dobijete konkretnu informaciju o vašem detetu i njegovom kolektivu.Time ćete pomoći i još nekom koga "muči" ista briga, a i sami ćete dobiti ono što vas zanima.

Ne osuđujte i budite pristojni

Koliko god da ste ljuti zbog neke situacije, trudite se da ne planete jer ćete se možda kasnije kajati zbog nečeg izrečenog, a onda može da bude kasno.To su ipak roditelji dece koji idu sa vašim mališanom u vrtić i vaspitačice koje brinu o njemu, izbegavajte neprijatne situacije.

Na kraju shvatite da su ove grupe pre svega namenjena za informacije. Ako vam nešto baš smeta, a tiče se vašeg deteta bolje pišite direktno vaspitačici ili idite u vrtić. Često poruke mogu da zvuče grubo, a samim tim i vi možete da ostavite loš utisak, jer su to ipak ljudi koji vas tako dobro ne poznaju.

(Yumama)