Dete koje ide u kolektiv često bude bolesno, virusne i bakterijske infekcije znaju da se naređaju preko zime i to stvara veliki pritisak na celu porodicu kako je zapravo najbolje postupiti. Ako imate dilemu da li "slinavo" dete da pošaljete u vrtić, evo kako savetuju pedijatri u kom slučaju mora da ostane kod kuće, a kada zapravo nije zarazno za koletktiv.

Groznica

Povišena temperatura je očigledan pokazatelj da vaše dete nije dovoljno dobro za dnevni boravak. Ako temperatura bude iznad 37.5 i praćena je bolnim grlom, kašljem ili mučninom najbolje je dete da ostavite kod kuće, koliko zbog zaraze toliko i da biste mogli da pratite njegovo stanje ako se pogorša. 

Razdražljivost

Ponekad bolest može da uzrokuje veliku nelagodnost vašem detetu što se često manifestuje kroz plač i nervozu. Ako je dete starije možda uspe da vam objasni šta ga boli, ali male bebe posebno treže vašu pažnju kada im nije dobro i ovakav vrsta ponašanja može da bude prvi znak da se razboljeva.

Bol stomaka

Bol koji je kratak i nije opasan, ali ako je intezivan i traje propraćen dijarejom to već može da ukaže da se dete razbolelo i da nije najbolji izbor da ide vrtić, jer stomačni virusi su najzarazniji.

Devojčica, dete, bol, stomak, mučnina
Shutterstock Devojčica sa bolovima u stomaku i mučninom

Povraćanje i dijareja

Ako je vaše dete povratilo više od dva puta u 24. sata najbolje je da ga ostavite kući. Ako se dešava da dijareja bude tečna i curi iz pelene ili ako je prviše česta takođe nije preporučljivo da ide u vrtić.Dehidracija je najčešća komplikacija povezana sa dijarejom i povraćanjem, što je još jedna razlog zašto bi vaše dete trebalo da bude kući pod nadzorom, jer se često dešava da zbog težih oblika dehidracije deca završe u bolnici.

Bol i osip

Rane u ustima, osip koji izaziva prekomeran sekret u nosu, su najčešći simptom bolesti šaka, stopala i usta. Ova bolest uglavnom napada vrtićku decu i da bi se izbegla epidemija najbolje je da vaše dete ostane kod kuće. Rane na koži (posebno one koje luče tečnost) i osip koji je povezan sa temperaturom često mogu da ukažu na infekciju i bolesti koje bi druga deca mogla da dobiju. Ako ste u nedoumici, najbolje je da se konsultujete sa pedijatrom, on će najbolje znati da li je vaše dete dobro za vrtić ili treba da ostane kod kuće na lečenju.

Kada vaše dete može u vrtić

Dešava se da vaše dete mesecima kašlje ili mu curi nos, to nije razlog da ga toliko dugo odvojite od drugara. Ove bolesti ne zahtevaju povlačenj edeteta iz kolektiva:

  • obična prehlada (ukoliko mu curi nios ili kašlje bez temperature)
  • osip bez tepmerature, može da ukazuje na neku alergijsku reakciju koja nije zarazna.

Period imunizacije kod male dece može da potraje, zato su oni često "bolešljivi". Svi pedijatri ukazuju na jedno, ne treba dete po svaku cenu da držite kod kuće, njegov organizam će se kada tada izboriti. Boravak u vrtiću će mu najviše pomoći u tome da što pre stekne imunitet, samo vodite računa, vi kao roditelj procenićete najbolje kada je vaše dete zaista previše bolesno sa kolektiv i kada njegovo stanje može da ugrozi drugu decu.

Šta vi mislite o ovoj temi?

(Yumama)