Bakterije i virusi ne biraju godišnje doba kada će da napadaju. Jeste da je uobičajeno da ih leti ima manje, ali i dalje su prisutni. Međutim, ako dete dobije visoku temperaturu leti, snižavanje je malo drugačije jer se dete teže može rashladiti, a li rizik od dehidratacije je povećan.

Tuširanje

Kada skidate detetu temperaturu tuširanjem, pridržavajte se pravila da to činite mlakom vodom jer tako nećete izazvati neprijatnost. Mlaka voda je svakako niže temperature od tela deteta u tom trenutku pa će svakako prijati i pomoći u snižavanju.

Dete tuširajte 5-10 minuta a onda lagano posušite telo i obućite u suvu odeću. Dok tuširate dete, pazite da prostor ne bude previše rashlađen klimom i da dete ne bude na udaru hladnog vazduha iz klime.

Kupanje, mama, dete
Shutterstock Mama i beba se kupaju

Obloge

Ako detetu stavljate obloge koje će ga rashladiti, najbolje je da koristite prokuvanu vodu sobne temperature. Voda se prokuvava kako bi se iz nje odstranio hlor koji bi mogao da nadraži dečiju kožu. Može se koristiti i destilovana voda. Obloge stavljajte na grudi i stomak deteta, najbolje je da koristite pamučnu pelenu namočenu u mlakoj vodi i lagano isceđen. Preko nje stavite suv peškir. Obloge menjajte na svakih 15 minuta do pola sata, kada se potpuno ugreje. I u ovoj situaciji pripazite da dete nije izloženo klima uređaju.

Hidratacija

Ako dete ima povišenu temperatutu tokom leta, od ključne je važnosti da unosi dovoljno tečnosti u organizam. Pokušajte da navedete dete da pije barem svakih sat vremena, a deci mlađoj od tri godine i češće, čak i ako nisu žedni. Takođe, možete detetu dati sladoled jer će i na taj način dobiti malo tečnosti, a istovremeno će mu olakšati vrućinu i umiriti grlo. Ako vaše dete ne želi da pije ili sumnjate da je dehidrirano, potražite lekarsku pomoć.

Beba, voda, flašica
Shutterstock Beba pije vodu

Temperatura prostorija

Temperatura prostorije u kojoj dete boravi treba da bude ugodna, i to će olakšati oporavak vašem mališanu. Redovno provetravajte prostorije, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada je spoljašnja temperatura nešto niža. Tokom dana spustite roletne i zavese, uključujući ventilator i klima uređaj, ali podesite na umerenu temperaturu. Svakako, dete ne sme biti direktno na udaru klime ili ventilatora.

Za pokrivanje odaberite laganu pamučnu plahtu, a dete obucite u široku i pamučnu odeću.

(Yumama)