Atopijski ekcem je česta pojava kod beba i dece, iako nije toliko opasan izaziva frustraciju kod roditelja jer jako dugo traje, teško je naći adekvatnu terapiju i izaziva nervozu kod mališana zbog svraba. Svaki dan se susrećete sa poprečnim savetima šta možete, a šta ne možete da uradite u vezi sa tim. Dakle stručnajci su razbili najčešće mitove o ekcemu koji uglavnom zbunjuju roditelje:

"To je alergijska reakcija"

Ekcem nije alergijska reakcija. Koža zahvaćena ekcemom obično je suva i proizvodi manje masti i ulja od normalne kože, ističu pedijatri. Na tako osetljivoj koži ne postoji zaštitna barijera, što omogućava bakterijama da lakše prođu kroz kožu, čineći je upaljenom i crvenom. Zato proizvodi za lečenje ekcema rehidriraju i zadržavaju vlagu u koži, a istovremeno održavaju barijeru netaknutom i time onemogućuju da se koža tako lako upali.

"Zarazno je"

On izgleda ružno, ali ne može da se prenese na drugu decu, postoji samo genetska predispozicija za ekcem ukoliko su roditelji deteta imali iste probleme.

"To je zato što beba nije dojena"

Istraživanja pokazuju da isključivo dojena deca tokom prvih četiri do šest meseci mogu da razviju veću otpornost na ekcem, ali to ne znači da će bebe koje se hrane formulom da budu sklonije ovoj kožnoj bolesti, ističu dermatolozi.

devojčica-krema.jpg
Shutterstock Devojčica maže kremu

"Dnevno kupanje će pogoršati ekcem"

Svakodnevno kupanje je uredu, ali za ovako osetljivu kožu bebe treba koristiti posebnu negu, odnosno kupke i kreme treba da budu prilagođene suvoj koži. Koristite topliju vodu, ali ne previše toplu. Izbegavajte penušave kupke i sapune koje mogu ukloniti prirodna ulja kože.

"Ne mogu da koristim hidratantnu kremu za ekcem"

Poželjno je da što češće hidrirate kožu koja je sklona ekcemu, najbolje vreme za to je posle kupanja.Kreme koje se koriste za suvu kožu su idealan izbor jer prekrivaju kožu zaštitnim slojem, zadržavaju vodu unutra i time čuvaju njenu vlažnost. U idealnom slučaju, ovakvu vrstu krema treba koristiti dva puta dnevno.

"Steroidi za ekcem će oštetiti kožu moje bebe"

Mnogi roditelji ih izbegavaju, jer iako su efikasni, imaju niz nus pojava posebno ako se koriste duže vreme. Prema savetu pedijatra ove vrste krema su bezbedne isključivo ako se koriste pravilno i uz nadzor lekara.

"Ne mogu da vodim dete sa ekcemom na plivanje"

Morska voda može biti jako lekovita za kožu vaše bebe.So ima poludezinfikovani efekat, za razliku od hlora koji može biti jako iritantan za ekcem vaše bebe. Ako se ipak odlučite da idete na bazen, koristite kremu kao barijeru i obavezno istuširajte dete nakon kupanja i ponovo nanesite kremu.

(Yumama)