Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crvenilo, svrab i pucanje kože: Kako da dete pobedi ekcem

Šta izaziva atopijski dermatitis, koji su simptomi i kako se leči ova nemila pojava kod dece, savetuju dečiji dermatolozi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ekcem ili atopijski dermatitis je hroničan problem koji se manifestuje u vidu suve, crvene kože koja veoma svrbi. Roditelji se sve češće susreću sa ovim problemom, a evo šta savetuju dermatolozi sa Američke pedijatrijske akademije (healthychildren.org) kako možete da pomognete svom detetu i ublažite svrab i smanjite češanje, a time i pogoršanje stanja.

Povezane vesti

Kada se dobija i kod koga se najčešće javlja ekcem?

Kod oko 65 odsto pacijenata simptomi se pojave još pre prve godine, a kod oko 90 odsto pacijenata simptomi se pojave pre pete godine. 

Mnoge bebe prerastu ekcem kada napune četiri godine, a neka deca ga prerastu kasnije, ali koža ljudi koji su imali ekcem u detinjstvu najčešće ostaje suva i osetljiva. 

Kod malog broja pacijenata ekcem se zadržava do kraja života, ali postoji mnogo načina za ublažavanje simptoma.

Simptomi se često javljaju kod dece u čijoj porodici postoji istorija ekcema, ali i drugih alegijskih stanja poput astme ili polenske groznice.

Veoma je važno znati da deca koja imaju ekcem nesmetano mogu da učestvuju u socijalizaciji i da ekcem nije zarazan.

Povezane vesti

Simptomi ekcema

Ekcem je hroničan problem čiji simptomi se u određeno vreme pojavljuju i kasnije nestaju. Postoje periodi kada su simptomi veoma teški (takozvana pogoršanja), ali posle toga može doći period kada se koža potpuno isčisti (tzv. remisije). 

Simptomi ekcema su individualni i razlikuju se kod svakog deteta, ali postoje i oni uobičajeni kao što su izrazito suva koža, crvenilo, svrab i osip. Često zbog češanja deca dodatno iziritiraju suvu kožu koja puca i može i da krvari.

Povezane vesti

Gde se najčešće pojavljuje ekcem?

  • Kod beba osip se najčešće pojavljuje na licu i koži glave.
  • Kod mlađe dece osip se najčešće pojavljuje u prevojima na laktovima i iza kolena.
  • Kod tinejdžera i mladih ljudi osip se često pojavljuje na rukama i nogama.

 Foto: Shutterstock

Preventiva

Jedna od najkorisnijih stvari koje možete da uradite za vaše dete  je, naravno, preventiva i sprečavanje "razbuktavanja" problema.

  • Redovno hidrirajte kožu vašeg deteta

Važno je da koža bude svakodnevno hidrirana, čak i kada je u periodu remisije, odnosno kada vidljivih simptoma nema. Preporuka je da se koriste hidratantne kreme na prirodnoj bazi bez mirisa.

Posle kupanja, kožu nežno utapkajte peškirom, a zatim nanesite kremu na vlažnu kožu.

Hidratantnu kremu nanosite barem jednom dnevno, a poželjno je da to činite češće. Kremu obavezno nanestite na celo telo deteta, kao i na lice.

  • Izbegavajte stvari koje iritiraju dete.

Ukoliko se vaše dete žali da ga 'grebe' određeni materijal ili primećujete da ga koža svrbi od deterdženta i sapuna potrebno je da: 

Kupujete odeću sa oznakom 100 posto pamuk.

Koristite blage detredžente i sredstva za čišćenje bez mirisa. 

Poželjna su češća kratka tuširanja sa vodom sobne temperature (ni hladom, ni previše toplom).

Povezane vesti

Izbegavajte omekšivač veša, ali ukoliko ga koristite potrebno je da i on bude bez boje i mirisa.

  • Podsećajte dete da se ne češe

Iako je svrab uporan i izuzetno iritira decu, veoma je nepoželjan jer u velikoj meri može pogoršati stanje i dovesti do infekcije. Takođe, što se vaše dete više češe, više će ga svrbeti. A ako vaše dete i dođe u iskušenje da se počeše, vi u činite da njegovi noktići budu detaljno isečeni, tj kratki i 'glatki'.

  • Uradite alergo test

Alergija na hranu, kućne ljubimce, polen ili grinje često može biti uzrok ekcema. Ukoliko se utvrdi da je to izazivač ekcema, obavezno, koliko je to moguće, izbegavajte te alergene.

  • Posetite dečjeg psihologa

Ekcem ponekada može da izazive pregrevanje tela ili znojenje izazvano stresom.

 Foto: Shutterstock

Lečenje ekcema

Ekcem se najdelotvornije leči u saradnji sa lekarom, koji vašem detetu može preporučiti lekove koji simptome ekcema mogu držati pod kontrolom. 

U zavisi od toga koliko je ekcem ozbiljan i prema mestu gde se pojavljuje na telu, lek se može se davati na 2 načina: tako što se nanosi na kožu (topikalno), kao krema ili mast; ili se uzima oralno, kao pilula ili sirup.

Povezane vesti

Pre nego što vašem detetu date bilo kakve lekove, obavezno se informišite kako se i kada daju. Ukoliko imate nedoumice nemojte ništa raditi na svoju ruku, nego obavezno razgovarajte sa lekarom.

  • Lekovi koji se daju bez recepta

Steroidi (hidrokortizon kreme ili masti) koji se mažu lokalno i mogu da ublaže svrab kože i ublaže upalu. Najčešće se koriste za blage ekceme.

Imunomodulatori (krema bez steroida) koji deluju trenutno i brzo oslobađaju od svraba suve kože, uz malo neželjenih efekata. Neki od ovih lekova sadrže alkohol, koji može da izazove peckanje. Najčešće se preporučuju deci mlađoj od 2 godine.

Oralni antihistaminici pomažu za ublažavanje svraba (naročito ona vrsta koja izaziva pospanost)

  • Lekovi koji se mogu dobiti samo uz recept

Određeni steroidi koji se koriste za smanjenje upala (crvenilo i otok) i svraba. Ova vrsta sterodida se najčešće koristi u borbi protiv ekcema, veoma su efikasni i bezbedni kada se koriste isključivo prema uputstvu. Neželjena dejstva, uključujući i stanjivanje i pucanje kože, može se javiti ako se ne koristi kao što je preporučeno.

I neke vrste imunomodulatora (steroid bez lekova) koji se koriste kako bi smanjili upalu i zaustaviti svrab koriste se isključivo prema preporuci lekara (U pitanju je nova klasa lekova koja se pokazala kao izuzetno delotvorna u 80 posto studija rađenih sa decom starijom od 2 godine).

Povezane vesti

Oralni antihistaminici mogu biti efikasni kod neke dece, ali samo zbog određenih sastojaka koji se nalaze samo u nekoliko vrsta i zbog toga je za njihovo uzimanje neophodno savetovanje sa pedijatrom.

Oralni antibiotici mogu se prepisati ako postoji i neka sekundarna infekcija.

Oralni steroidi se retko prepisuju, posebno maloj deci, jer oni predstavljaju veliki rizik po zdravlje. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica