Sezona letnjih odmora je u jeku, a veliki broj turista krenuo je na more. Ukoliko idete na letovanje sa decom, od velike važnosti je da na vreme spremite putnu apoteku i budete pripremljeni za sve moguće situacije. Doktor Saša Milićević je u jutarnjem programu RTS-a objasnio roditeljima stvari koje moraju da znaju kada kreću na put sa decom.

"Stomačne tegobe mogu ljudima da pokvare odmor, posebno kod dece. Važno je poneti probiotik, a ako idete u, na primer, Tunis ili Egipat, nije loše nekoliko dana pre puta početi sa probioticima", navodi alergolog Saša Milićević.

U slučaju da ipak dođe do stomačnih problema, Milićević ističe da je najvažnije nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite.

Kako kaže doktor, jako je važno na put poneti lekove protiv alergija, najčešće su to lekovi iz grupe antihistaminika. Ne bi bilo loše da počnu da se uzimaju i nekoliko dana pred put.

Dete, putovanje
Shutterstock Dete spremno za putovanje

Ukoliko na moru izvučete deblji kraj u susretu sa ježom ili meduzom, Milićević navodi da je najbolje obratiti se lekaru za pomoć.

"Obično to nisu opasne situacije i izazivaju lokalne reakcije. Prva pomoć bila bi da se na mesto uboda ili žarenja stavi led kako bi se smanjio otok", kaže alergolog.

Što se tiče otrovnih riba ili zmija, jako je važno javiti se odmah lekaru, jer neke od njih imaju supstance koje mogu da budu veoma opasne, ponekad i fatalne. Prva pomoć bi bila stavljanje leda na mesto uboda i podvezivanje kako bi se smanjio protok krvi.

Pedijatar, doktor, dete
Shutterstock Devojčica na pregledu kod doktora

Kada su u pitanju ubodi stršljena, koji mogu biti opasni posebno kod male dece, treba odmah primeniti antihistaminik kako bi se smanjila reakcija, staviti led i skloniti se sa sunca.

Sve su češće alergije na sunce, a Milićević navodi da osobe koje znaju da pate od toga treba sedam dana pre odlaska na more da počnu da piju antialergijske lekove.

(Yumama/RTS)