Možda niste ni svesni ali leto sa sobom nosi potencijalne opasnosti za bebe na koje treba posebno obratiti pažnju, neke će vas iznenaditi:

1. Vodite računa o kremi za sunčanje

Iako sigurno znate koliko je važno zaštititi bebinu kožu od sunca, možda niste svesni koliko je bebina koža osetljiva na kreme za sunčanje. Za bebe mlađe od šest meseci, doktori savetuju kako je najbolje u potpunosti izbegavati izloženost direktnom suncu. Zato, kada ste na suncu, koristite šešire, suncobrane, navlake protiv sunca za dečja kolica, a kremu za sunčanje namažite samo na jako mala područja na telu (lice i gornji dio ruku).

Krema mora isključivo biti namenjena za bebinu kožu i obavezno isprobajte prvo malo kako biste videli da li se pojavljuje osip. Bez obzira koliko je dete staro, važno je izbegavati direktnu sunčevu svetlost, posebno od 10 ujutro do 16 popodne, kada je sunce najjače.

2. Visoke temperature

Kada su visoke temperature, ograničite vreme koje provodite sa mališanima napolju. U redu je dok vreme provodite u hladu ili ispod suncobrana, ali definitivno nemojte biti na plaži ili kraj bazena duže vreme zajedno sa bebom. Bebe i mala deca osetljiva su na toplotni udar, posebno ako nisu naviknuta na visoke temperature.

3. Dečiji bazenčići

Iako roditelji uvek pažljivo posmatraju svoju decu kada su na bazenu ili na plaži, možda nisu svesni da i mali dečiji bazeni na naduvavanje mogu predstavljati opasnost za mališane. Bebe se mogu utopiti u manje od 5 cm vode. Naravno, to ne znači da se dete ne sme kupati u bazenčiću, već se samo upozoravaju roditelji da budu pažljivi čak i kad je jako malo vode u bazenu, a isto važi i za kade i lavore sa vodom.

Sunčanje, krema, dete, leto
Shutterstock Devojčici mama maže kremu za sunčanje na plaži

4. Spoljne opasnosti

Trava se čini kao mekano i sigurno mesto za bebu, ali postoje dve važne stvari na koje treba pripaziti: Biljke su glavni uzrok trovanja među decom, i baš kao psi, bebe će staviti bilo šta u usta. Zato budite posebno obazrivi da nisi u blizini nekog otrovnog bilja. Druga velika opasnost u dvorištu, parku i drugim zelenim površinama su pesticidi i herbicidi koji se nanose protiv korova i štetočina u blizini cveća i biljaka. Pazite da se dete ne igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što je bilo izloženo pesticidima.

5. Sprej protiv insekata

Ugriz komaraca nije stvar oko koje bi trebalo brinuti, već prava opasnost leži u spreju protiv komaraca. Pedijatri savetuju da se sprejevi protiv insekata ne koriste na bebama mlađima od 2 meseca. Za decu stariju od 2 meseca preporučuju se sprejevi s manjom koncentracijom DEET-a (konvencionalnom repelentu insekata), sa 30 posto ili manje i da se ne primenjuje više od jednom na dan. Takođe, potrebno je izbegavati sve kreme za sunčanje koje u sebi sadrže DEET jer on čini SPF (eng. sun protection factor) manje delotvornim. Uz to, kreme za sunčanje trebale bi se nanositi svakih par sati, a bilo koji proizvod s DEET-om se ne bi smeo ponovno primenjivati.

Isto tako, kada nanosite sprej protiv insekata, budite sigurni da ga nanosite na otvorenom području, da ga ne nanosite na ili u blizini lica deteta, da izbegavate područja koja su izritirana I da obavezno operete detetovu kožu nakon što uđete u kuću.

6. Ubod pčele

Ubodi komaraca su više iritantni nego što su opasni za mališane, ali ubod pčele je sasvim druga priča. Čak i bebe mogu biti alergične na ubod pčele. Zato, ako beba ima reakciju nakon uboda (u obliku osipa, temperature ili druge reakcije), odmah je odvedi doktoru. Takođe, ukoliko dođe do uboda, odmah odstranite žaoku. To će sprečiti otrov da u većoj količini dođe do deteta. Samo ga nežno vodoravno skinite. Možete smanjiti bol pritiskom natopljene tkanine u hladnoj vodi na mesto uboda.

7. Otvoreni prozori

Možda niste svesni koliko lako se bebe mogu prevrnuti, okrenuti, ispuzati ili se izvrpoljiti kroz otvoreni prozor ukoliko se on nalazi na dostupnom mestu. Zato, ako imate prozor pokraj stola za presvlačenje, krevetića ili drugih mesta gdje se beba igra ili gde puzi, obavezno postavi zaštitu za prozor.

8. Previše tečnosti

Verovali ili ne, dehidracija ne predstavlja velik rizik za bebe leti. Bebe će vam pokazati kada su žedne ili gladne, zato nemojte forsirati tečnost samo zato što je napolju vruće. A, ako bebama prerano počnete davati vodu, sok ili čaj, rizikujete opasnost da beba neće dobiti dovoljno majčinog ili adaptiranog mleka i sve važne nutrijente koje sadrži.

9. Krevetići za bebe

Ukoliko idete na putovanje preko leta, obavezno ponesite prenosiv krevetić ili se pobrinite da ih nabavite gde god da odete. Takođe, budite sigurna da se što manje toga nalazi u krevetiću, dakle - ćebence, igračke, jastuci i druge stvari predstavljaju opasnost za bebe. Naravno, ako se bojite da će bebi biti hladno, obmotajte joj lagani pokrivač u podnožju krevetića, oko stopala. I budite sigurni da oko krevetića nisu nikakve žice, utičnice ili kablovi koji bi mogli stvoriti opasnost od gušenja.

(Yumama)