Norovirus zarazio je brojnu decu OŠ "Jovan Miodragović" koja su boravila na rekreativnoj nastavi u Sokobanji. Kako se virus brzo prenosi, mnogi roditelji su uplašeni, a ako do njega dođe važno je da znate kako da ga prepoznate i pomognete detetu.

Doktor Saša Milićević gostovao je jutros u emisiji "Uranak" na K1 televiziji i povodom ovog slučaja posavetovao roditelje o tome šta bi trebalo da se nađe u putnoj apoteci kada sa decom idu na duži put ili ih pakuju za rekreativnu nastavu.

"Ponesite peroralnu infuziju (koja se pije), sokiće radi prijatnijeg ukusa i probiotik, naročito ako odlazite u Tunis ili Egipat jer je tamo drugačija bakterijska flora od one na koju smo navikli. Preporuka je da dva do tri dana pre putovanja na ove destinacije počnete sa primenom probiotika. Ponesite i lek protiv alergije, kapi za nos, lekove protiv povišene temperature", rekao je doktor Milićević.

Doktor Saša Milićević
Printskrin, Youtube/K1 Televizija Doktor Saša Milićević

A kada je u pitanju korišćenje probiotika, doktor Vojislav Perišić je nedavno ispričao kako se pije probiotik ukoliko planirate da idete na putovanje.

"Tri dana pre polaska na put uzeti probiotik, ja sam skoro razmišljao koji probiotik... Može da bude i onaj standardni, ali u mega dozi. Imate nekoliko mega doza: 20 milijardi po kapusli ili kesici, 35 milijardi i 55 milijardi. Svakako bih savetovao da se, ako se ide u zemlju visokog rizika, uzima ultrastrong doza od 55 milijardi", rekao je on i naglasio da ovo važi i za odrasle i za decu.

(Yumama)